Raymond Prinsen
Actief in de horeca
Biografie
Raymond Prinsen wist na de havo niet welk beroep bij hem paste. Uit de beroepskeuzetest kwam toen kok naar boven. Hij volgde eerst consumptieve technieken, gevolgd door de hotelschool. Toen op die school nauwelijks werd gekookt, stapte Raymond gauw over naar de bbl-opleiding en legde die versneld af. Hij had mooie leerbedrijven met goede leermeesters die hem de basis meegaven. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan bij SVH Meesterkok Jannis Brevet in ’t Koetshuis en bij SVH Meesterkok Cas Spijkers in De Swaen.
Onverwachte Michelinster
In 1994 opende Raymond zijn eigen restaurant De Stenen Tafel in Borculo. Het zou gewoon een gezellig eettentje moeten worden, dacht hij. Totdat hij na vier jaar een Michelinster kreeg zonder dat hij daarnaar gestreefd had. In 2012 kwam de omslag. De lol om dagelijks op hoog niveau te koken was er niet meer. Raymond sloot De Stenen Tafel en ging verder in de bistro die hij al had en tot 2017 runde. In 2024 opende hij wijn- en bistrobar Café la Tête in Lochem, vanaf dag 1 een succes.
Moeder grote motivator
Aan het sterfbed van zijn veel te jong overleden moeder beloofde hij haar SVH Meesterkok te worden. “Het geeft voldoening dat ik die belofte heb waargemaakt, zij was altijd mijn grote motivator. De titel draag ik uit door trouw te blijven aan kwaliteit, oprechtheid en door kennis over te dragen. Jonge koks geef ik mee dat ze de klassieke basis van koken niet moeten overslaan. Ik citeer vaak de Britse driesterrenchef Marco Pierre White met wie ik het helemaal eens ben: cooking is just a lot of simple things done well.”
"Cooking is just a lot of simple things done well"
"Cooking is just a lot of simple things done well"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2004)