Koken op zee en in binnen- en buitenland
Na voltooiing, in 1952, van zijn opleiding aan de Horecavakschool in Amsterdam werkte Raymond Jorna als kok bij de Koninklijke Marine op de Zeven Provinciën. Hij had toen al ervaring in bekende bedrijven als het Doelenhotel, restaurant Kempinksi en Hotel Suisse in Amsterdam opgedaan. Na zijn diensttijd ging hij aan de slag in Noordwijk (Palace, Rembrandt), later in Amsterdam (Carlton). Tussendoor maakte hij uitstapjes naar het buitenland: hij werkte twee keer als chefkok in Stockholm, kookte op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel en liet ook het Kanaaleiland Jersey kennismaken met zijn culinaire kunnen.
Samen met zijn vrouw Ans was hij vanaf 1964 zelfstandig ondernemer, eerst in Roelofarendsveen, vanaf 1965 elf jaar lang in café-restaurant De Beursklok in Gouda. Daarna volgden vierentwintig prachtige jaren in restaurant L’Étoile in Gouda met Raymond Jorna als chefkok en Ans als gastvrouw. In 2000 trok hij zich terug om de zaak over te dragen aan zoon Marcel. Hij bleef ook toen hij officieel met pensioen was, actief als adviseur. Hij was mede-oprichter en voorzitter van Relais du Centre en bestuurslid van Euro Toques en het Gilde van Nederlandse Meesterkoks.
Raymond Jorna is op 27 november 2017 overleden.