De grootvader van Peter van der Poel legde in 1925 met de opening van een banketbakkerij aan de Bornsestraat in Hengelo de basis voor het familiebedrijf dat de zustersteden Hengelo en Enschede nog altijd grote faam geniet op het gebied van ijs en desserts. De ijssalon die de SVH Meesterijsbereider in 1985 opende, wordt nu gerund door zijn kinderen, de vierde generatie ijsmakers van Van der Poel. Inmiddels telt het familiebedrijf twee ijssalons en een lunchroom. Achter de schermen bleef Peter van der Poel nog lange tijd actief in het ijsbedrijf. Ook zette hij zich in voor de titel SVH Meestertitels als lid van de commissie Meesterproef SVH Meesterijsbereider.
Een bron van inspiratie waren voor Peter van der Poel vaak trends die hij signaleerde in Amerika. Zo introduceerde hij cookie-caramel en strawberry-cheesecake als ijssmaken. Hij wist dat een ijsmaker juist moet werken als iedereen van het mooie weer geniet, maar onderstreepte dat ijs altijd een cadeautje is. “Daarmee kun je jezelf en anderen altijd verwennen,” zei hij in het boek Meesterlijk ijs!
Peter van der Poel overleed op 5 november 2014.