Peter Bruins was in zijn tijd een van de meest honkvaste gastheren van Nederland. Hij werkte meer dan 35 jaar bij restaurant De Bokkedoorns, waar zijn collega’s hem meermaals verkozen tot beste gastheer van Nederland. Een jaar voordat Bruins in dienst kwam (1979), haalde De Bokkedoorns een Michelinster. Toen dertien jaar later de tweede kwam, heeft het gastheerschap van Peter Bruins ongetwijfeld meegewogen.
Ook door officiële instanties werd zijn werk onderscheiden. Als maître-sommelier werd hij door de Alliance Gastronomique Néerlandaise geëerd met de Alliance Escoffier Prijs, vanwege zijn bijdrage aan de Nederlandse gastronomie. Hij werd geroemd om zijn “kunst om het iedere gast naar de zin te maken. Als trait-d’union tussen keuken en gast weet hij de waarden van de kookkunst op de gast over te brengen.”
Na 42,5 jaar hèt gezicht van de Bokkedoorns te zijn geweest, stopte Peter in juli 2021 bij om van zijn pensioen te gaan genieten. Hierna werkte hij nog 2,5 jaar bij Imko Puur Zee en sinds februari 2024 is hij dan echt met pensioen.