Peter Bruins
Gepensioneerd
Biografie
“Doe eens een jaar ervaring op aan de voorkant!” Zo spoorde de eigenaar van Auberge Postillion de la Provence Peter Bruins aan, die daar als gediplomeerd zelfstandig werkend kok werkte. Peter begon met tegenzin. Maar na drie maanden wilde hij nooit meer terug naar de keuken. Want dienstverlening zat in hem en hij genoot van het gastencontact. In 1979 stapte Peter over naar restaurant De Bokkedoorns, vooral omdat het dichter bij zijn woonplaats lag. De Bokkedoorns had een jaar daarvoor de Michelinster gekregen. Hij werkte er 42 jaar tot aan zijn pensioen, waarvan het grootste deel als maître-sommelier. Het driemanschap van eigenaar John Beeren, SVH Meesterkok Lucas Rive en Peter Bruins stuwde het niveau op: in 1992 volgde de tweede Michelinster.
Aanleg en vakkennis
In 2000 werd Peter SVH Meestergastheer. Tijdens het traject ernaartoe had hij zijn kennis flink uitgebreid. Zo had hij een horecamanagementcursus en de vinologenopleiding afgerond. “De Meestertitel geeft je een brede basis om je werk beter uit te voeren en laat zien wat je kunt bereiken in je vak. 60 tot 70% is volgens mij aanleg, zoals dienstbaarheid, plezier hebben om met mensen om te gaan en je niet boven anderen willen stellen. De rest draait om vakkennis, zodat je kunt excelleren in je vak.”
Topklas naar hem vernoemd
Peter was medeoprichter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Hij werd meerdere keren uitgeroepen tot Gastheer van het Jaar en Sommelier van het Jaar, onder andere door GaultMillau en Lekker. Verder ontving hij de Alliance Escoffier Prijs van Alliance Gastronomique Néerlandaise en de Michelin Netherlands Service Award voor uitmuntend gastheerschap. In 2016 werd een topklas voor gastvrouwen en gastheren van het Hubertus Berkhoff college naar hem vernoemd. De school waar hij zelf zijn koksopleiding ooit was begonnen.
“De Meestertitel laat zien wat je kunt bereiken in je vak”
“De Meestertitel laat zien wat je kunt bereiken in je vak”

Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(2000)