Nils Hendrikse
Actief in de horeca
Biografie
Klassiek geschoold als kok werd Nils Hendrikse op zijn 24e chef patissier bij sterrenzaak De Swaen van SVH Meesterkok Cas Spijkers. Daarvoor had hij al bij diverse sterrenrestaurants gewerkt met vaak SVH Meesterkoks aan het roer. Bij De Swaen groeide de passie voor patisserie én ijs. Er was een mooie ijsmachine waarmee hij dagelijks speciale ijssoorten maakte. “Doordat ik van huis uit kok ben, probeerde ik gerechten te vertalen naar ijs. IJs moet altijd iets extra’s hebben, bijvoorbeeld een bittertje of een zuurtje.”
Trainingen en demonstraties door heel Europa
Nils specialiseerde zich in patisserie en nam deel aan verschillende vakwedstrijden. In 2010 opende bij zijn eigen patisserie Soetenso. De opdrachten stroomden binnen en de ijsomzet steeg gestaag. Hij ontwikkelde zich tot consulent ijsbereiding, werd docent aan het IJscentrum en aan de Chocolate Academy. Hij geeft ook trainingen en demonstraties over ijs door heel Europa. Net na het halen van de SVH Meestertitel bracht hij samen met SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren het boek -12℃ Gelato uit vol met ijsrecepten.
Erkenning van vakmanschap
Nils wilde altijd al de SVH Meestertitel halen. “Ik heb als kok met zo’n 12 SVH Meesterkoks samengewerkt en er ook steeds bewust voor gekozen om bij een zaak te werken met een SVH Meesterkok en/of Michelinster. Zelf wilde ik voor de titel Meesterijsbereider gaan, omdat ik me daarin meer kan onderscheiden. Het traject naar de titel was lang, ook al omdat ik voor mijn werk dag en nacht werk, en de wereld over ga. De Meesterproef deed ik puur op ervaring. Erna was ik doodop maar heel blij met de erkenning van mijn vakmanschap.”
“Ik probeer gerechten te vertalen naar ijs”
“Ik probeer gerechten te vertalen naar ijs”
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2022)