Mikel de Jongh
Actief in de horeca
Biografie
Mikel de Jongh is samen met zijn broer Orson de zesde generatie van Café Restaurant Brouwerij de Beyerd in Breda, dat sinds 1838 in handen is van de familie. Na de middelbare hotelschool werkte hij eerst een jaar bij hotel Caransa in Amsterdam. Terug in Breda leerde hij tijdens zijn jaren bij de Voordeelmarkt en Makro vooral veel over het omgaan met medewerkers en over logistieke processen. Ondertussen draaide hij ook mee in het familiebedrijf. Zijn vader motiveerde Mikel om de SVH Meestertitel te halen, omdat hij steeds bezig was om zijn drankenkennis naar een hoger peil te brengen.
Titel voor weinigen weggelegd
“Een SVH Meesterschenker weet werkelijk alles van alle dranken. Niet alleen alcoholische, ook frisdranken en water. Het is een specifieke titel die voor weinigen is weggelegd. Want de een weet heel veel van bier, maar nauwelijks iets van wijn. De ander veel van cocktails, maar weer niks van bier. Over bier wist ik al veel, omdat in ons café het om speciaalbier draait. Ook over wijn, want dat serveren we in het restaurant. En toen ik werkte in de slijterij van de Voordeelmarkt, leerde ik veel over gedistilleerd. Maar in cocktails was ik niet zo thuis. Ik moest de receptuur van 50 cocktails uit mijn hoofd kennen!”
Gasten waarderen advies
“Ik heb de Meestertitel ruim 30 jaar geleden behaald en ben er nog altijd trots op. Al die jaren heb ik mijn drankenkennis op peil gehouden en kennis gedeeld met jongere generaties. Gasten zien het bordje met mijn titel bij de deur en weten dat ik ze veel meer dan gemiddeld kan adviseren. Dat waarderen ze.”
“Een SVH Meesterschenker weet werkelijk alles van alle dranken”
“Een SVH Meesterschenker weet werkelijk alles van alle dranken”
Behaalde titels
SVH Meesterschenker
(1991)
Meer relevante informatie
Bedrijf
Breda
Noord-Brabant
Nederland