Michel Willems was sinds 1970 werkzaam in de horeca. In 1978 startte hij bij het befaamde café In den Ouden Vogelstruys in Maastricht, bijgenaamd ‘de Hoeskamer vaan Mestreech’. De laatste vijfentwintig jaar van zijn loopbaan daar was hij bedrijfsleider. Na zijn middelbare school behaalde hij een groot aantal vakdiploma’s, waaronder dat van kruidenier, drogisterij en ijsbereider. Uiteindelijk bekwaamde hij zich in de horeca, waardoor hij Nederlands kampioen biertappen werd. Als leermeester uitvoerend horeca-ondernemer maakte hij ook anderen enthousiast voor het vak.
‘In de jaren zeventig was het drinken van wijn flink in opmars”, zegt Michel Willems. “Vooral in cafés. Ik merkte toen dat klanten vaak meer wisten van wijn dan ik. Hetzelfde gold voor speciale bieren en gedistilleerd. Toen besloot ik om mijn kennis te verbreden en op te gaan voor het certificaat SVH Meesterschenker, het hoogst haalbare. Dat kwam ook goed van pas bij het opleiden van jonge mensen in de horeca. Het is een vak dat je voor de volle honderd procent onder de knie moet hebben. Met alleen een perfect getapt glaasje bier red je het tegenwoordig niet meer.”
Michel Willems overleed in maart 2019.