Michèl Lambermon
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
Bij zijn eerste leerbedrijf leerde Michèl Lambermon ambachtelijk koken met mooie producten onder leiding van een enthousiaste leermeester. Een feestje vond hij het. Na dit leerbedrijf nam hij zich voor door te stromen naar het bijna onbereikbare. “Ik ben altijd een streber geweest, dus ik wilde per se een sterrenzaak als volgend leerbedrijf.” Dat lukte: eerst restaurant Juliana en daarna De Swaen van SVH Meesterkok Cas Spijkers. “Bij Juliana was Erik van Loo bezig met zijn Meesterkoktitel. Ik wist snel dat ik die titel ook wilde.” Michèl ontpopte zich verder als wedstrijdtijger door mee te doen aan vele (inter)nationale kookwedstrijden.
Elke dag kerst
Toen Michèl bij hotel-restaurant Holtmühle sous-chef was, maakte hij werk van de SVH Meestertitel. “Ik heb onwijs getraind. Ik organiseerde een diner op een voor mij onbekende locatie om te proefkoken. Topchefs, culinair journalisten en zelfs een Michelin-inspecteur nodigde ik ervoor uit. Spannend! Maar daardoor kookte ik later tijdens het examen zonder druk.” Na Holtmühle gaf Michèl verschillende zaken een boost, waardoor ze in de top 100 van de Lekker terechtkwamen. Totdat hij in 2001 voor zichzelf begon met het Eigenwijze Kooktheater in Haarlem. Zijn uitgangspunt was elke dag kerst creëren met dagelijks wisselende gerechten vanuit een keuken op een podium. Het was jarenlang booming. In 2017 werd Michèl culinair brein van Big Green Egg Europe.
Blijf dichtbij jezelf
Met zijn Meestertitel wil Michèl een voorbeeld zijn voor volgende generaties. “Ik ben jurylid van de Gouden Koksmuts en ik geef workshops. Het kopieergedrag onder jonge koks valt me op. Visueel prachtig, maar passieloos en vooral niet in balans. Ik druk ze dan ook op het hart: zet je eigen smaak en eigen lijn uit. Doe het op jóuw manier; blijf dichtbij jezelf.”
"Ik druk jonge koks op het hart: zet je eigen smaak en eigen lijn uit"
"Ik druk jonge koks op het hart: zet je eigen smaak en eigen lijn uit"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1994)