Menno Post
Adviseur of trainer horeca
Biografie
Bij SVH Meesterkok Cas Spijkers zag twintiger Menno Post het lint van de Meestertitel hangen. Dat wil ik ook bereiken, besloot Menno. Niet alleen het lint maakte indruk. Ook het vakmanschap dat Cas Spijkers op zijn relaxte, Brabantse manier op hem over wist te brengen. Menno had toen al een strategie ontwikkeld om door te groeien in zijn vak, vanaf dat hij bij leerbedrijven was begonnen. Elke keer keek hij naar een collega die een stapje hoger werkte. Wat doet die, hoe doet hij dat en hoe kan ik dat bereiken? Telkens werkte Menno toe naar een volgende stap.
Alles van tafel vegen
Toen Menno collega Ron Blaauw meehielp tijdens zijn Meesterproef, vertelden de juryleden hem na afloop dat ze ook van zijn vakmanschap hadden genoten. Het was pas bij De Bokkedoorns dat hij het Meestertiteltraject in gang zette. Bij deze sterrenzaak was Menno begonnen met alles van tafel te vegen en vanaf nul opnieuw te beginnen. Zo vond hij zijn ‘eigen ik’. “Je kunt koken pas echt begrijpen na je 30e. Als je veel ervaring hebt opgedaan, gereisd hebt. Dan pas kun je je eigen signatuur ontwikkelen.”
Drang om steeds beter te worden
Als SVH Meester zet Menno zich in om jongeren te enthousiasmeren voor het vak, zodat ze een toekomst hebben. Hij is actief voor de Sterklas, examineert en hij begeleidt de jonge generatie in zijn restaurant Olivijn. “Ik kom van het vmbo. Ik wil de jeugd laten zien dat je ook als vmbo’er heel ver kunt komen. Ik ben het bewijs dat je met de drang om steeds beter te worden en met hard werken je een eigen zaak kunt hebben, een Michelinster kunt koken én SVH Meester kunt worden.”
Eind 2024 werd bekend dat Olivijn is verkocht. Menno werkt nu tijdelijk als culinair adviseur in de horeca en als docent op het Horeca Vakcollege in Oostzaan.
“Ik ben het bewijs dat je ook als vmbo’er SVH Meester kunt worden”
“Ik ben het bewijs dat je ook als vmbo’er SVH Meester kunt worden”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2017)