Zocht je mij, dan vond je me bij moeder in de keuken
De ouders van Mathieu Vanhautem dreven een pension voor veertien gasten: “Als je mij zocht, kon je me bij mijn moeder in de keuken vinden.” Hij groeide op in het Zuid-Limburgse Mechelen, de bakermat van vier SVH Meesterkoks. Zelf ging hij in 1995 op voor het diploma om zich definitief bij de top van de Nederlandse horeca te voegen. “Om een topper te worden heb je passie nodig”, zegt hij. “Motivatie, inzet, doorzettingsvermogen en niet in de laatste plaats enthousiasme. Daarom heb ik gekozen voor het onderwijs. Ik wil de jeugd de basis en het vuur meegeven om ons mooie vak uit te oefenen.”
Hij volgde tal van (onder andere SVH-)opleidingen om zo ver te komen en deed intussen praktische ervaring op in ‘t Klauwes, Wahwiller; Prinses Juliana, Valkenburg; La Truite d’Or, Gulpen; De Keizerskroon, Gronsveld en La Bonne Auberge, Slenaken. Via de positie van chef-kok bij het Holland Casino in Eindhoven (“daar deed ik de liefde op voor het opleiden van jong talent”) rolde hij in 1996 als docent gastronomie de Gilde Opleidingen in.