Mathieu Vanhautem
Actief in het onderwijs
Biografie
Mathieu Vanhautem groeide op in Zuid-Limburgse Mechelen, waar zijn ouders een pension hadden. “Als je mij in die tijd zocht, kon je me bij mijn moeder in de keuken vinden. Mijn motto is: ik sta op met koken en ik ga ermee slapen,” aldus Mathieu. Tijdens zijn koksopleiding deed hij ervaring op bij diverse sterrenrestaurants. Hij bekwaamde zich verder in het vak bij diverse andere topzaken in Limburg. Ook liep hij stages in het buitenland zoals het Renaissance Hotel in Moskou.
Veel investeren en trainen
Met de jaren bereidde Mathieu zich voor op de titel SVH Meesterkok, die hij in 1995 haalde. “Net als een sporter moet je in het begin heel veel investeren en trainen voordat er succes is. Ik mag God danken dat ik leermeesters uit het bedrijfsleven en onderwijs heb gehad die mij het vak volledig leerden. Deze mensen zijn voor mij boegbeelden met hun kennis en kunde.”
Het overbrengen van talent en vakmanschap op anderen
Toen Mathieu chef-kok was bij het Holland Casino in Eindhoven, stak de liefde voor het opleiden van jong talent op. Zo rolde hij de Gilde Opleidingen in als docent gastronomie. “Enthousiasmeren is het belangrijkste in de opleiding van een leerling. Het overbrengen van motivatie, passie, doorzettingsvermogen en inzet zijn factoren die je de jonge generatie moet proberen bij te brengen, plus waarden en normen.
Daarbij is bewustwording om goed om te gaan met producten en grondstoffen onontbeerlijk in ons mooie vak.
“Ik wil de jeugd de basis en vuur meegeven voor ons mooie ambacht”
“Ik wil de jeugd de basis en vuur meegeven voor ons mooie ambacht”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1995)
Bedrijf
Venlo
Limburg
Nederland