Martien van Dingenen
Actief in de horeca
Biografie
Nog maar 13 was Martien van Dingenen en hij wist al dat hij kok wilde worden. Want de horeca lag hem. Dat merkte hij in de weekenden tijdens horecabijbaantjes. Als leerling kwam hij terecht bij gerenommeerde bedrijven, zoals restaurant Achtzaligheden in Eersel. Een aantal jaar later vertrok hij naar het buitenland om de Franse keuken verder te ontdekken. Zo deed hij ervaring op bij Continental in Lausanne en restaurant Le Manoir in Parijs. “Ik verbreedde mijn horizon en kennis, wat ik iedereen kan aanraden.”
Meedoen aan wedstrijden
Weer in Nederland keerde Martien terug naar restaurant Achtzaligheden, eerst als sous-chef, vervolgens chef-kok. Al snel werd dit restaurant bekroond met een Michelinster. Omdat hij vaak deelnam aan wedstrijden had Martien SVH Meesterkoks leren kennen, zij waren de examinatoren. Die Meestertitel wilde hij ook. De volgende stap zette hij dan ook bij restaurant Rosep in Oisterwijk. Samen met chef-kok en SVH Meesterkok Harrie Moerenburg bereidde hij zich voor en werden ze in 1989 allebei SVH Meesterkok. Toen was het tijd om zijn eigen restaurant te beginnen in Oirschot, La Fleurie. Vijfentwintig jaar was Martien er patron-cuisinier. Daarna was hij chef-kok bij Mood restaurants by Eveline Wu, totdat hij in 2022 chef-kok werd bij La Casserole partycatering in Best.
Vertrouwen van gasten
“Zonder de titel SVH Meesterkok zou ik geen eigen zaak zijn begonnen. De titel gaf de gasten ook vertrouwen, als een Meesterkok in de keuken staat moet het goed zijn. De titel had tegelijkertijd aantrekkingskracht op leerlingen. In al die jaren heb ik vele leerlingen opgeleid en ik doe dat nog steeds. Ik heb veel gehad aan wedstrijdervaring. Jonge koks raad ik aan ook deel te nemen aan wedstrijden, net als ervaring opdoen in het buitenland.”
“Zonder de titel SVH Meesterkok zou ik geen eigen zaak begonnen zijn”
“Zonder de titel SVH Meesterkok zou ik geen eigen zaak begonnen zijn”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1989)