Mark Plaating
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
Een geboren bakker
Mark Plaating is letterlijk en figuurlijk in de bakkerij opgegroeid. Zijn opa had een bakkerij waar hij samen met zijn moeder vaak te vinden was. Tot zijn zestiende dacht hij chemie te gaan studeren, net zoals zijn vader. Maar Mark wist dat de passie voor het bakken veel sterker was. Gedurende het derde leerjaar aan de Middelbare Vakschool Wageningen heeft hij stagegelopen bij Hans Som. Officieel is Mark sinds zijn twintigste bakker. In 1993 is hij tweede geworden van de internationale jeugd, hier begon de carrière pas echt, na deze wedstrijd volgden meer.
Ondertussen bleef hij druk bezig met zichzelf ontwikkelen en verbeteren, en werd hij lid van het Boulangerieteam. Naast de grote internationale en nationale wedstrijden heeft Mark samen met Meester Boulanger Wilfred Haafs in 2015 zijn Meestertitel ‘Meester Boulanger’ behaald. ‘Ik ben continue bezig met het vak, bakken zit bij ons in de familie.’ 13 jaar geleden is Mark in dienst getreden bij Zeelandia, een zelfstandige internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen. Bij Zeelandia heeft hij de functie van bak technisch adviseur op het gebied van brood. In 2019 heeft Mark meegedaan aan de ‘Coupe du Monde de la Boulangerie’ (voorronde WK 2020). Tijdens deze voorronde heeft hij de tweede plaats weten te bemachtigen waardoor hij in 2020 mee heeft gedaan aan het wereldkampioenschap.
Behaalde titels
Meester Boulanger
(2015)