Liesbeth Kauffman-Salman werkte als technisch tekenaar bij wat toen de PTT heette. Totdat ze verkering kreeg met Wil Kauffman die bij restaurant Het Kompas in Kaag in de bediening werkte. Om dezelfde werktijden te hebben, maakte ze de overstap naar dit restaurant. Een schot in de roos. Liesbeth had het erg naar haar zin als gastvrouw. Na drie jaar werden Wil en Liesbeth eigenaars van restaurant Le Coq d’Or in Lisse. “Ik had de juiste papieren gehaald en we hadden gespaard, maar als ik terugkijk was het ook jeugdige dolligheid en lef. Dat is het voordeel als je zo jong bent, nog in de twintig. Je bent dan niet bang voor zo’n grote stap.”
Samen SVH Meester worden
Met de jaren tilden ze samen het niveau van hun zaak op en werden ze lid van het Gilde van het Gastheerschap. Daar raakten ze bevriend met Marcel Engelenberg. Zijn vader, werkzaam bij SVH, kwam naar haar man toe. Is de SVH Meestertitel niet iets voor jou, vroeg hij. Waarom doen we het niet samen, merkte Liesbeth op. Dat is heel moeilijk, kreeg ze als antwoord. “Als hij het kan, kan ik het ook, heb ik gezegd. En zo gingen we samen het traject in. Het inspireerde mij om dieper op de materie in te gaan.”
Titel meer body geven
In 1990 haalde Liesbeth de titel. Twee jaar later was ze medeoprichter van Hoog8tend, een collectief van SVH Meestergastheren en -gastvrouwen. “We hebben vooral jonge mensen gewezen op hoe mooi het vak is en dat je er trots op mag zijn om erin uit te blinken. Om zo het beroep en de titel meer body te geven.” In 1995 verkochten Wil en Liesbeth de zaak. Liesbeth verliet de horeca en werkte in andere sectoren tot aan haar pensioen.