Léonie de Munnik
Gepensioneerd
Biografie
Van huis uit kreeg Léonie de Munnik interesse voor kwaliteitswijn mee. Maar dat ze zou uitgroeien tot SVH Wijnmeester had ze toen nooit kunnen bedenken. Ze studeerde Engels en wist een ding zeker: niet het onderwijs in. Wat dan wel? Door een vakantiebaan in een strandtent bleek ze aanleg te hebben voor de horeca. Daarom ging ze na haar studie werken bij een klein restaurant. Ze leerde in de praktijk, haalde haar diploma café/restaurantbedrijf en rondde de vinologenopleiding af. “Toen ik eenmaal op stoom was, wilde ik door. Daarom ging ik voor de titel SVH Wijnmeester.” Die haalde ze in 1989.
Mooie wijnkaarten samenstellen
Bijna twintig jaar werkte Léonie bij het kleine restaurant waar ze de vrije hand had in de samenstelling van mooie wijnkaarten. Ze vertrok pas toen de eigenaars met pensioen gingen. Even werkte ze bij een hotel, totdat ze sommelier werd bij ‘t Jagershuis in Ouderkerk aan de Amstel en later bij het restaurant van hotel de l’Europe. “Daarbij heeft de SVH Meestertitel natuurlijk geholpen.” Ze verliet dit laatste restaurant toen het vanwege een jarenlange verbouwing sloot. Ze proefde kort aan het ondernemerschap waarna ze bij een zakenhotel supervisor horeca werd. Daar bleef ze met veel plezier tot haar pensionering. Sindsdien werkt Léonie nog enkele uren per week in dit hotel en is ze lotus; tijdens ehbo- en bhv-trainingen speelt ze slachtoffer.
Kennis overbrengen
Léonie heeft altijd kennis willen overbrengen. “Maar dat kun je pas doen, als je zelf je kennis goed op orde hebt. Dat was ook een reden om SVH Wijnmeester te worden. Ambitieuze jongeren wil ik meegeven hun hart te volgen en trots te zijn op hun vak. Oefen je vak uit met heel je hart, anders wordt het niks.”
“Oefen je vak uit met heel je hart, anders wordt het niks”
“Oefen je vak uit met heel je hart, anders wordt het niks”
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(1989)