Via deeltijdopleidingen opgeklommen tot chef de cuisine
Kees Schouten was de aller-allereerste die in 1980 het diploma SVH Meesterkok mocht ontvangen. “Het was voor mij een uitdaging om deel te nemen aan het theorie- en praktijkexamen SVH Meesterkok”, zegt hij. “Hierdoor gaf ik collega’s en leerlingen een stimulans om zich in dit mooie vak te ontwikkelen.” Hij was ook een van de oprichters van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Zijn laatste functie, voor zijn pensionering in 2005, was docent kookkunde aan de Hotelschool Den Haag.
Zelf was Kees Schouten in de jaren zestig begonnen met de opleidingen brood- en banketbakken en kok richting horeca. Deeltijdopleidingen volgde hij bij verschillende hotel-restaurants en bij de Holland-Amerika Lijn (op SS Rotterdam). Aldus klom hij op tot chef de cuisine met de diploma’s vakbekwaamheid café- en restaurantbedrijf, keukenmanagement, sociale hygiëne en leermeester stevig op zak. Als chef de cuisine werkte hij tot eind 1985 bij De Hoop op d’Swarte Walvis, het restaurant dat in die jaren werd onderscheiden met een Michelinster.