Johan van Groeninge
Actief in de horeca
Biografie
Koken in de eredivisie
Johan van Groeninge speelde in de eredivisie: zijn restaurant Avant-Garde in het Philips Stadion in Eindhoven is van 2004 tot en met 2018 onderscheiden met een Michelinster. Dat betekent dus gastronomisch genieten op een bijzondere locatie in het hart van Eindhoven. Al zo’n veertig jaar bedrijft Van Groeninge topsport in de keuken.
Zo werkte hij zeventien jaar met Cas Spijkers in De Swaen. Zijn kookstijl wordt omschreven als klassieke allure gecombineerd met moderne eenvoud. Van hem is de uitspraak: “Het idee is één, maar het raffinement zit hem in de presentatie. Net dat ene accentje hier, net die verrassende keuze daar.” Zijn credo: “Kwaliteit overleeft alles en iedereen. Daarom werk ik alleen met de beste ingrediënten en recepturen.”
In augustus 2019 heeft Johan zijn restaurant in het Philips Stadion van de hand gedaan. Zijn ‘Avant Garde-Van Groeninge’ is verkocht aan de huiscateraar van PSV. Van Groeninge verloor eind 2018 zijn Michelinster. “Ik heb er een behoorlijke knauw van gehad. “Het dringt door dat ik niet meer de juiste persoon ben om de boel op de rit te krijgen.” Maar het restaurant blijft.
In mei 2021 begint Johan aan een nieuw avontuur en is de nieuwe chef van Het Kasteel van Rhoon. De voormalig sterkok is in het restaurant van SVH Meesterkok Ad Janssen de opvolger van Chris de Jong, die de GasteRhoon Groep verlaat. Van Groeninge was hiervoor jaren eigenaar van Avant-Garde van Groeninge in Eindhoven.
"Kwaliteit overleeft alles en iedereen"
"Kwaliteit overleeft alles en iedereen"

Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1986)
Bedrijf
Rhoon
Zuid-Holland
3161KD
Netherlands
Vermeldingen
Gault & Millau
13 punten