Jelle Wagenaar
Actief in de horeca
Biografie
Jelle Wagenaar
De keuken van een verzorgingstehuis was de allereerste professionele keuken waarin Jelle Wagenaar ging werken. Daar had hij op zijn vijftiende een bijbaan gekregen doordat de vader van een kameraad er kok was. In die keuken kwam Jelle erachter dat koken zijn toekomst was. Maar dan wel in de horeca. Hij volgde de koksopleiding en leerde bij uiteenlopende zaken in Nederland en België het vak. Zaken op hoog niveau, maar ook zaken waar het rammen was, zoals hij het noemt. Ervaring deed hij op bij onder meer Carlshaven, Berg en Dal en de Broeierd. Het waren lange werkdagen en -weken, maar Jelle nam het voor lief. Hij wilde elke dag nieuwe dingen leren.
Veel aan de kant gezet
Op zijn 30e werd Jelle SVH Meesterkok. “Als ik iets doe, wil ik laten zien dat ik het kan. Met de titel wilde ik laten zien dat ik het hoogst haalbare kon bereiken. Ik heb er veel voor aan de kant moeten zetten tijdens het traject ernaartoe, maar het was de moeite waard.” In al die jaren heeft Jelle veel jongeren in zijn restaurant Het Seminar opgeleid en begeleid. “Ze bellen me nog steeds met vragen en voor advies. Dat doet me goed.”
Eerste groene Michelinster
Restaurant Het Seminar is zelfvoorzienend. “Dat betekent dat we alles in eigen bezit en beheer hebben. Zo hebben we eigen vee, een moestuin en een bakkerij. We brouwen ons eigen bier, hebben ons eigen zuivel en roosteren zelf de koffiebonen. Tot onze verbazing kregen we daardoor in 2021 onze eerste groene Michelinster. Juist omdat we echt alles zelf doen, kunnen leerlingen bij ons alles van het vak leren.”
“Omdat we zelfvoorzienend zijn kunnen leerlingen bij ons alles van het vak leren”
“Omdat we zelfvoorzienend zijn kunnen leerlingen bij ons alles van het vak leren”

Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1993)
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 Groene MichelinsterGault & Millau
12 punten