Jean Jacques Menanteau
Actief in het onderwijs
Biografie
Eerste Franse SVH Meesterkok
In 2001 werd Jean Jacques Menanteau als eerste buitenlandse kok benoemd tot SVH Meesterkok. Hij was al meesterkok in Frankrijk (Maître Cuisinier de France). Dat hij het koksvak zou kiezen, sprak bijna voor zich. In zijn geboortestreek, het land van de Loire, hadden zijn ouders een restaurant, zijn grootouders ook. Op zijn vijftiende mocht hij in het familierestaurant gaan koken. Achttien jaar oud vertrok hij naar Luxemburg om in een sterrenrestaurant te werken. Daarna kookte hij op een cruiseschip. Via een vriend belandde hij in Nederland.
Jean Jacques Menanteau was chef-kok bij de Oude Geleerde Man in Bennebroek toen het in 1981 een Michelinster kreeg. Vijf jaar later trok hij met zijn Nederlandse vrouw naar Frankrijk waar hij in toprestaurants zijn carrière voortzette. Terug in Nederland ging hij als chef-kok aan de slag in Excelsior in Hotel de l’Europe in Amsterdam. Na zestien jaar nam hij samen met zijn vrouw hotel-restaurant Villa de Duinen in Noordwijk over. Inmiddels is hij samen met sommelier Olga Knotter eigenaar van JJ&O. Samen hebben ze de missie om het plezier van tafelen te verbinden aan gebalanceerde voeding in een omgeving waarin de gast zich prettig voelt: thuis of een andere inspirerende locatie.
"Eigenheid, originaliteit en passie zijn de kernwoorden van waaruit wij werken"
"Eigenheid, originaliteit en passie zijn de kernwoorden van waaruit wij werken"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2001)
Bedrijf
Voorhout
Zuid-Holland
Nederland