Jan de Wit
Gepensioneerd
Biografie
Jan de Wit ambieerde de zeevaartschool, maar daar kwam het niet van. Na te hebben gewerkt in de grafische industrie en kort als leerling buffetbediende, lukte het hem uiteindelijk toch om te gaan varen. Hij klom op van pantryboy naar salonsteward. Weer aan wal werd hij leerling bediening bij hotel Braams in Gieten, een topbedrijf in die tijd. Totdat hij op zijn 27e overstapte naar het Postiljon concern, voor de functie van eerste servicemanager bediening. Met de jaren groeide Jan door tot leidinggevende. Tot aan zijn pensioen werkte hij bij het Postiljon concern.
Enorm actief in bedrijfstak
In de 40 jaar dat Jan in de bedrijfstak werkte, haalde hij een scala aan diploma’s en certificaten om telkens beter te worden in zijn vak. Hij begon bij SVH als cursist en stoomde door naar examinator, docent en zelfs bestuurslid. Ook hielp hij SVH-cursussen te ontwikkelen en was hij actief in verschillende commissies en raden van FNV Horecabond, Kenwerk, Stichting Horeca Examens (SHE) en in het verantwoordingsorgaan van Pensioenfonds Horeca en Catering.
Tot de allerbeste vakmensen behoren
Toen Jan, naast zijn werk bij Postiljon, docent café- en restaurantbedrijf werd, vond hij dat hij bij de allerbeste vakmensen moest behoren. Om zo een voorbeeld in de branche en voor leerlingen te zijn. Dat betekende maar één ding: SVH Meester worden. In 1988 haalde hij dan ook de titel SVH Meesterschenker. “Deze titel opende deuren die anders waarschijnlijk niet waren opengegaan. Zo werd ik bijvoorbeeld jurylid bij wedstrijden. Mensen keken anders tegen me aan en scholen wilden graag een docent met Meestertitel.” Nieuwe generaties wil Jan graag het volgende meegeven: “Zorg ervoor dat je ambitie hebt. En maak die ambitie waar! Wees verder open, transparant en zorg voor voorbeeldgedrag.”
"Zorg dat je ambitie hebt en maak het waar!"
"Zorg dat je ambitie hebt en maak het waar!"
Behaalde titels
SVH Meesterschenker
(1988)