Zijn rijsttafel was een begrip op de mijnenveger
In 1963 voltooide Hans van Elswijk de horeca-opleiding aan de toen spiksplinternieuwe St. Hubertus vakschool in Amsterdam. Bij de Koninklijke Marine was hij anderhalf jaar zelfstandig dienstplichtig kok op een mijnenveger. Zijn rijsttafel was een begrip. Aan wal ging hij aan de slag bij Restaurant Vianen. “In die periode deed ik verschillende leermeestercursussen en haalde ik alle vier de beroepskaarten: SVH entremetier, rôtisseur, garde-manger en saucier. Dat gaf recht op een extra weekloon aan het eind van het kalenderjaar.”
In 1977 begon Hans van Elswijk in het onderwijs. Daarnaast was hij ambulant chef-kok bij De Klepperman in Hoevelaken. “Ik kwam er al snel achter dat de meeste chef-koks en leermeesters geen hoge pet op hadden van docenten. Dat waren in hun ogen gesjeesde koks. Ik wilde het tegendeel bewijzen.” Een van die bewijzen was het certificaat SVH Meesterkok dat hij in 1982 behaalde. Van Elswijk schreef ook cursussen en leerboeken. Hij leverde zo’n 1200 leerlingen af met een voortgezet diploma van wie een aantal de culinaire top heeft bereikt. “Leuk om dat te volgen”, zegt hij. “Mijn credo was altijd: een vak leer je in de praktijk maar een goede theoretische ondergrond is onontbeerlijk.”