Gian Maria Da Fies
Actief in de horeca
Biografie
Gian Maria Da Fies is de eerste Italiaan die zich SVH Meesterijsbereider mag noemen. Zijn vader drong erop aan dat hij naar school ging, maar Gian Maria had helemaal geen zin meer in school. Wat dan wel? Op 15-jarige leeftijd vertrok hij vanuit Noord-Italië naar Gorinchem om een seizoen in de ijssalon van een familielid te werken. Het was een stukje Italië in de ijssalon, want alle medewerkers waren Italianen. Gian Maria wisselde vervolgens zomers in de ijssalon in Nederland af met winters in Italië. Na een paar seizoenen kreeg hij meer verantwoordelijkheid en toen begon het plezier en de interesse in ijs pas echt.
Eigen identiteit
Na ruim 10 jaar, in de jaren 80, opende hij zijn eerste eigen ijssalon San Marco in Amersfoort. “Eindelijk kon ik zelf bepalen wat ik wilde en ontwikkelde ik mijn eigen identiteit.” Gian Maria volgde in de winter in Italië alle soorten cursussen die hem verder hielpen met het ijsvak, want in Italië gebeurde het toen. Hij ging tegelijkertijd op zoek naar de beste grondstoffen, leveranciers en boeren. “In mijn geboorteland vond ik de streekproducten en kwaliteit die ik zocht.”
IJsvak in je ziel
Soms kwamen SVH Meesterijsbereiders in zijn ijssalon die hem polsten ook de Meestertitel te halen. Dat is niks voor mij, dacht Gian Maria eerst. Maar na jaren veranderde hij van gedachten: “Want ik wilde ermee laten zien dat samenwerken met vakgenoten van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders heel belangrijk is. Iedereen, en dus ook het vak, gaat erop vooruit als Meesterijsbereiders samenwerken. Het is goed om informatie en ervaring uit te wisselen en van elkaar te leren. Het loopt als een trein als het vak in je ziel zit.”
“Het vak gaat erop vooruit als SVH Meesterijsbereiders samenwerken”
“Het vak gaat erop vooruit als SVH Meesterijsbereiders samenwerken”
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2012)