Frans Christiaans
In memoriam
Biografie
Het Meesterschap als kroon op het werk
Voordat Frans Christiaans in 1999 SVH Meesterijsbereider werd, had hij al vele facetten van het horeca vak beproefd. Hij rondde de Middelbare Hotelschool af en behaalde de zijn papieren voor zelfstandig werkend kok, vakbekwaamheid cafébedrijf, instellingskok, dieetkok, management non-profitorganisaties, 2e graads docent koken aan het middelbaar beroepsonderwijs, basis ijsbereider en ijsspecialist. Onderwijs geven deed hij aan het Arcus College in Heerlen sinds 1988. Eerder werkte hij als kok in diverse restaurants, als dieetkok in een ziekenhuis en als hoofd voedingsdienst in een bejaardenhuis.
In hetzelfde jaar waarin hij als kroon op het werk het diploma SVH Meesterijsbereider op zijn naam schreef, startte hij zijn eigen bedrijf: Francis Food & Ice Consultancy, zoals de naam al zegt een adviesbureau op het gebied van voeding en ijs. Frans Christiaans adviseerde over de inrichting van de (ijs)keuken, over fotografie van gerechten, hij gaf trainingen aan keukenpersoneel en kookdemonstraties en is gespecialiseerd in alles wat samenhangt met de bereiding van ijs. Ook heeft hij vanaf de start in 1999 les gegeven aan het ijscentrum in Wageningen. Kwaliteitsbewaking staat bij dit alles centraal.
Na 30 jaar is hij gestopt met lesgeven aan de Middelbare Hotelschool, maar hij is wel actief gebleven voor het Gilde van Meesterijsbereiders en als examinator voor de ijsexamens van het IJscentrum.
Frans Christiaans overleed op 16 februari 2022.
"Advies, trainingen, kookdemonstraties met ijs als specialisatie!"
"Advies, trainingen, kookdemonstraties met ijs als specialisatie!"
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(1997)