Erik van Loo
Actief in de horeca
Biografie
Als je het beter wil doen dan de rest, dan moet je beter je best doen. Dat is altijd het motto van Erik van Loo geweest. Erik komt uit een Limburgse familie van ambachtslui en voor hem stond het al vroeg vast dat hij kok wilde worden. Na de versnelde koksopleiding scheepte hij een jaar in als kok op de grote vaart. Terug aan wal kon hij bij tweesterrenrestaurant Gala in Aken aan de slag, dat toen in de top 5 van beste restaurants van Duitsland stond. “Daar is het fundament gelegd van wat ik kan en wie ik nu ben.”
Toonaangevend opleidingsinstituut
Terug in Nederland werkte Erik bij Prinses Juliana in Valkenburg, dat in die tijd gold als een toonaangevend opleidingsinstituut. Daarna vertrok hij naar het westen om aan de slag te gaan bij Vreugd en Rust in Voorburg. Als chef-kok en eigenaar kookte hij bij restaurant Duurstede zijn eerste Michelinster. In 2005 volgde de tweede ster in De Zwethheul in Schipluiden, waar hij 11 jaar chef was. Toen SVH Meesterkok Cees Helder hem vroeg naar Parkheuvel over te stappen, vertrok hij naar Rotterdam. Inmiddels is Parkheuvel een familiezaak, want ook Eriks vrouw, zoon en schoondochter werken er.
Olympische medaille
De SVH Meesterproef legde Erik bij De Zwethheul af. SVH Meesterkok Cas Spijkers inaugureerde hem. “De Meestertitel zie ik als een Olympische medaille, want ook die is niet voor iedereen weggelegd. Het is een mooie erkenning. Maar belangrijker nog is het dat je als SVH Meester je kennis en kunde overbrengt op volgende generaties. Dat is je plicht. Ik heb aan de wieg gestaan van de Sterklas. Nu zet ik me op de werkvloer en op verschillende opleidingen nog steeds in om het vak over te dragen. Kok word je in de praktijk, niet door de theorie.”
“De Meestertitel zie ik als een Olympische medaille”
“De Meestertitel zie ik als een Olympische medaille”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1997)
Vermeldingen
Michelinster(ren)
2 MichelinsterrenLekker 500
#18Gault & Millau
17,5