Edger Groeneveld
Actief in de horeca
Biografie
Edger wist al op vroege leeftijd dat hij de horeca in wilde. Hij koos voor de opleiding manager/ondernemer horeca aan de Vakschool in Wageningen. Tegelijkertijd werkte hij in de keuken van Het Koetshuis in Bennekom. In eerste instantie dacht hij dat hij kok wilde worden. Maar toen hij stages liep bij verschillende sterrenzaken als De Hoefslag en Kaatje bij de Sluis, ontdekte hij de bediening. Dit bleek beter bij hem te passen.
Totaalplaatje van keuken en bediening
Edger bleef bijna twintig jaar bij Het Koetshuis en groeide door naar maître-sommelier. Hij ontwikkelde zich tot een ervaren en volwassen vakman. Al langer speelde hij met het idee om de titel van SVH Wijnmeester te halen. Het kwam allemaal op z’n plek toen hij bij ’t Nonnetje ging werken, een restaurant met SVH Meesterkok Michel van der Kroft en waar keuken en bediening één geheel zijn. Hier legde hij de Meesterproef af met een wijnproeverij met het thema Portugal.
Voorbeeld voor jonge mensen
Edger ziet het behalen van de SVH Meestertitel als een kroon op zijn werk als sommelier: “De erkenning is heel mooi, al hoeft die niet zo per se voor mezelf. De erkenning voor het vak vind ik veel belangrijker. De titel is voor mij ook bedoeld als voorbeeld en stimulans voor jonge mensen. Jonge mensen die de tijd moeten nemen en krijgen om zich te ontwikkelen. Een goede begeleiding van ervaren en volwassen meesters is daarbij heel belangrijk. Als SVH Meester draag ik mijn titel dan ook uit door jongeren de ruimte en aandacht te geven om ons vak te leren.” In 2011 werd Edger uitgeroepen tot Sommelier van het jaar door Gault&Millau.
“Ik draag mijn titel uit door jongeren de ruimte te geven om ons vak te leren”
“Ik draag mijn titel uit door jongeren de ruimte te geven om ons vak te leren”
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(2019)
Vermeldingen
Michelinster(ren)
2 MichelinsterrenGault & Millau
18 puntenLekker 500
#19