In 2008 naar Peking voor lange vingers en bokkenpootjes
Coen Meijknecht is docent consumptieve technieken aan hotelschool De Rooi Pannen in Eindhoven. Daar houdt hij zijn studenten voor dat er in de culinaire wereld maar één weg is naar de top: onderaan beginnen en hard werken. Hijzelf is een van de ruim honderd van de 40.000 koks in Nederland die zich SVH Meesterkok mogen noemen. Hij deed zijn Meesterproef in 1992 toen hij souschef was in het sterrenrestaurant De Swaen. Als belangrijkste eigenschappen waarover een topkok moet kunnen beschikken noemt hij nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. “Je moet veel opgeven om boven de grijze massa uit te komen”, zegt hij.
Zelf heeft Coen Meijknecht ervaren dat de verlangde inzet van honderd procent wordt beloond. De Rooi Pannen werd door Marco Polo Hotels in Azië ingeroepen om ter voorbereiding van de Olympische Spelen culinaire hulp te verlenen. Zo vloog Meijknecht in 2008 naar Peking voor een uitgebreid trainingsprogramma voor de bakkerij en patisserie. Daar zette hij de internationale gasten lange vingers, bokkenpootjes en appeltaarten voor. “Het is enorm plezierig om zo vlak voor de zomerspelen mee te mogen helpen aan het verbeteren van het culinaire denken van koks in China”, zei hij toen.