Vader en grootvader gaven het goede voorbeeld
“Waarom gekozen voor het restaurantvak, vroeg iemand mij al wat jaren geleden”, zegt Coen Delissen. Het antwoord: de appel valt niet ver van de boom. “Ik werd gegrepen door wat ik zag: mijn vader werkte in die tijd als maître in Château Bleu en mijn grootvader was maître in een hotel in Scheveningen. Het was voor mij dus niet moeilijk om ervoor te kiezen om een goed gastheer te worden.” Voor Delissen is een ‘meester’ een gastheer pur sang, zowel voor zijn gasten als voor zijn medewerkers.
“Je moet ervoor gaan. Belangrijk is het volgen van je eigen intuïtie. Maar de basis is een gedegen opleiding. Vakmanschap is meesterschap. De motivatie om op latere leeftijd de top te halen in mijn vak was een logisch gevolg. Natuurlijk ben ik gestimuleerd en gemotiveerd door mijn leermeesters, maar bovenal je moet het zelf willen doen en het beste van je zelf naar boven proberen te halen.” Coen Delissen koos voor het onderwijs omdat hij de finesses van het vak wilde overbrengen op jongeren, hen tot voorbeeld wilde zijn. “Zo krijg ik de kans om nieuwe generaties op te leiden en te motiveren voor het mooie vak gastheer”, zegt hij. Onderwerpen waar hij les in geeft: gastronomie en trends, keukentechnieken en trends, mee ontwikkelen van leerdoelen en modules, hands-on trainingen, communicatie en business-etiquette.
Coen Delissen is inmiddels met pensioen.