Eerste Nederlandse chef met drie sterren
Cees Helder was de eerste patron-cuisinier in Nederland die door Michelin met een derde ster werd onderscheiden. Dat was in Parkheuvel in Rotterdam waar hij in 1986 was begonnen. De eerste ster kwam in 1990, de tweede in 1995 en de derde in 2002. Maar eerder had Helder ook al de sterren van de hemel gekookt: in Villa Rozenrust in Leidschendam (één ster) en in Le Chevalier in Delft (één ster). Hij begon in de bediening bij Hotel de l’Europe en was onder meer manager bij de Bilderberg-groep voordat hij ontdekte dat zijn hart naar de keuken uitging.
Cees Helder Academie
In 2006 deden Helder en zijn vrouw Parkheuvel van de hand. Sindsdien richtte hij de Cees Helder Academie op, een samenwerkingsverband van ROC Mondriaan, ROC Zadkine en Albeda College dat zich richt op de opleiding ‘gastronomisch ondernemerschap’. Hij is voorzitter van Les Patrons Cuisiniers, waarvan de leden streven naar vakmanschap, culinaire creativiteit en een constante kwaliteit. Cees Helder geeft culinaire adviezen, onder andere aan het Wereldmuseum in Rotterdam, en in de winter 2012-2013 was hij chefkok in Palazzo Amsterdam.