Cas Spijkers †
In memoriam
Biografie
Naamgever van Cas Spijkers Academie
Cas Spijkers was een van de eerste Nederlandse televisiekoks, maar toen hij bij een breed publiek bekend werd door het programma ‘Koken met sterren’ had zijn naam al langer een magische klank. In 1982 kreeg zijn restaurant De Swaen in Oisterwijk zijn eerste Michelinster; de tweede volgde in 1984. Van 1992 tot en met 1998 mocht De Swaen weer met één ster prijken. Spijkers was ook auteur van kookboeken, zoals ‘Mijn keuken’ (1997), ‘Kerst met Cas’ (1998), ‘Het basiskookboek’ (2004) en ‘En Cas’ (2005).
In 2009 werd de Cas Spijkers Academie opgericht, waar alleen de grootste kooktalenten worden klaargestoomd voor een carrière aan de culinaire top. In Cas’ eigen woorden: “Er is voor mij als gepassioneerd vakman geen mooier compliment dan dat er een opleiding naar mij vernoemd is. Een teken dat mijn vak en wat ik daarin belangrijk vind ook door andere mensen heel serieus genomen wordt. Goed koken is de basis, maar om de top te bereiken heb je meer nodig: warenkennis, beheersing van de kooktechnieken, leren leiding geven aan de brigade, leren calculeren, maar ook passie om iedere dag op topniveau te presteren en durf om iets nieuws te creëren. Dat zijn zaken die mijn succes in het leven bepaald hebben. Ik ben er trots op dat ik dit alles in deze opleiding aan een nieuwe generatie mag doorgeven.” De Cas Spijkers Academie heeft drie locaties: Boxmeer, Twente en Breda.
Cas Spijkers overleed op 29 oktober 2011.
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1985)