Bas van Haaren
Adviseur of trainer horeca
Biografie
Bas van Haaren
Zoetigheden zijn een rode draad in het leven van Bas van Haaren. Zo hadden zijn ouders een banketbakkerij en had hij jaren een bijbaan in de lokale ijssalon. Daar maakte hij kennis met de ambachtelijke kant van ijs. Hij bleef in de ijssalon werken tijdens zijn studie hbo marketingmanagement. Daarna reisde hij over de wereld en vroeg zich af wat hij echt wilde. Niet achter een bureau zitten, maar iets ambachtelijks met m’n handen doen, was zijn conclusie. Terugdenkend aan de ijssalon besloot hij cursussen te volgen aan de Carpigiani Gelato University in Bologna. Na afloop opende hij een ijssalon in Estland, gevolgd door een ijscateringbedrijf op de Cariben.
IJsconsulent en ijsdocent
In 2014 werd Bas gevraagd docent te worden aan de Carpigiani Gelato University. Sindsdien pendelt hij veel tussen Nederland en Italië als ijsconsulent en ijsdocent. “IJs is een product met zoveel kanten. Je kunt je creativiteit erin kwijt, er komen moeilijke berekeningen bij kijken en je maakt er mensen blij mee. Het is zo tof om een ijsrecept op papier te bedenken dat precies zoals je het had bedacht uit de machine komt.”
Kers op de ijstaart
Tijdens de coronapandemie richtte Bas zich op de SVH Meestertitel. Hij nam er de tijd voor. De laatste weken naar de SVH Meesterproef toe waren hectisch. Maar op de dag zelf was hij ontspannen. Hij had alles tot in de puntjes uitgedacht en voorbereid. “De SVH Meestertitel is de kers op de ijstaart. Waar ik ooit alleen maar van kon dromen, is mij gelukt. De titel is een meetbaar resultaat van al die jaren hard werken. Het motiveert me het ambacht uit te dragen, zodat ijskwaliteit en het niveau van ijskennis beter worden.”
“De titel is een meetbaar resultaat van al die jaren hard werken”
“De titel is een meetbaar resultaat van al die jaren hard werken”
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2022)