Bas Neienhuijsen
Actief in de horeca
Biografie
Toen Bas Neienhuijsen in Nijmegen studeerde, werd hij tijdens zijn bijbaan gegrepen door de horeca. Hij tapte liever als kastelein en gastheer mooie bieren in een gezellig, druk café dan dat hij studeerde. Daarom ruilde hij de studie in voor het horecavak. Bij café de Stoof, destijds een vooruitstrevend café met veel aanzien, kreeg hij van eigenaar SVH Meesterschenker Ton Lenting een mooie kans. Deze SVH Meesterschenker motiveerde en faciliteerde Bas en twee collega’s om ook SVH Meesterschenker te worden. Bas legde zich toe op alle soorten dranken. “Ik wist al alles van bier door mijn werk. Wijnkennis heb ik me zelf aangeleerd, net als de kennis van al die andere dranken. Met de collega’s vormden we een clubje dat elkaar aanstak. Ook samen verdiepten we ons in de producten.”
Meerdere horecazaken
De SVH Meestertitel haalde Bas in 1993. Twee jaar later werd Bas samen met zijn vrouw ondernemer van hun eerste kroeg. Meerdere horecazaken volgden met de jaren, evenals bierbrouwerij de Florijn in 2023. Bij de ene zaak de focus op bieren, bij de andere op cocktails en bij weer een andere op koffie. “Ik heb mijn vrouw en kinderen aangestoken: mijn vrouw en dochter zijn koffiespecialisten, mijn zoon weet alles van cocktails.”
Kroeg op z’n kop zetten
Bas geeft zijn medewerkers de ruimte om zich met trainingen verder te ontwikkelen. “Voor mij is drankenkennis alleen niet voldoende. Het gaat ook om gastheerschap en actief ondernemerschap. Een feestje kunnen bouwen, de kroeg op z’n kop zetten. Scoren met een volle tent.”
‘Het gaat niet alleen om drankenkennis, ook om gastheerschap en ondernemerschap”
‘Het gaat niet alleen om drankenkennis, ook om gastheerschap en ondernemerschap”
Behaalde titels
SVH Meesterschenker
(1993)
Bedrijf
Nijmegen
Gelderland
Nederland
Nijmegen
Gelderland
Nederland
Nijmegen
Gelderland
Nederland
Nijmegen
Gelderland
Nederland