Bart Ausems
Actief in de horeca
Biografie
Toen Bart Ausems, nog maar begin 20, sous-chef was bij hotel Pulitzer in Amsterdam, vond hij zich eigenlijk te jong voor deze functie. Hij had de koksopleiding afgerond en ervaring opgedaan onder goede leermeesters, maar hij wilde toch nog meer basiskennis opdoen. Bart pakte de Michelingids van Frankrijk erbij op zoek naar 2- en 3-sterrenrestaurants. Hij zegde zijn baan op en begon als commis bij restaurant Le Mas d’Artigny in Saint-Paul-de-Vence.
Keiharde leerschool
Op zijn 24e kwam zijn jongensdroom uit toen hij bij Bocuse in Lyon aan de slag kon. “Van deze periode heb ik nog altijd veel plezier en profijt. Het was een keiharde leerschool, maar ik had maar één doel: zoveel mogelijk leren en zien. De kennis die ik daar heb opgedaan, gebruik ik nog elke dag.” Na Bocuse keerde Bart terug naar Nederland. Vijf jaar lang was hij sous-chef bij de Bokkedoorns onder leiding van wijlen SVH Meesterkok Lucas Rive. “Voor mij een van de grootste koks van Nederland.” In 1999 opende hij samen met zijn vrouw restaurant Tout à Fait in Maastricht. Binnen twee jaar was er de Michelinster.
Stinkende beste doen
Bij de SVH Meestertitel stond Bart lange tijd niet stil. Hij was een kokende chef die elke dag snoeihard werkte. Tot hij besefte dat als je jonge mensen enthousiast wil krijgen voor het vak, de titel daarbij kan helpen. “Als SVH Meesters moeten we ons stinkende best doen om de jongere generaties aan ons te binden. Ze moeten weten dat als ze ambitieus zijn en hogerop willen komen, ze bij een SVH Meesterkok de meeste kans hebben om het vak goed te leren.”
“Bij een SVH Meesterkok heb je de meeste kans om het vak goed te leren”
“Bij een SVH Meesterkok heb je de meeste kans om het vak goed te leren”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2019)
Meer relevante informatie
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterGault & Millau
16 punten