Arno Aartsen
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
Toen Arno Aartsen tijdens een bijbaan proefde aan de horeca bij Hotel Quatre Bras in Best, koos hij voor de bediening. Hij werd in hetzelfde hotel leerling-gastheer. De eigenaar motiveerde hem verder te groeien bij de Karpendonkse Hoeve, destijds bekroond met een Michelinster. Dit bleek een strenge leerschool waar hij veel opstak. Hij mocht er ook de sommelier assisteren, waardoor hij steeds meer oog kreeg voor wijn. Bij de Acht Zaligheden in Eersel, dat toen ook een ster bezat, kreeg hij de verantwoordelijkheid voor de wijn. Na een jaar Zwitserland ging hij opnieuw aan de slag bij de Acht Zaligheden en werkte daarna in andere toonaangevende zaken in Brabant.
Steeds meer verdieping
Arno volgde ondertussen wijncursussen, haalde zijn wijnbrevet, sloot zich aan bij het Gilde van Sommeliers, deed mee aan wedstrijden en proeverijen, maakte wijnreizen en rondde de vinologenopleiding af. Toen hij bij restaurant Fleurie werkte, zette SVH Meesterkok Martien van Dingenen hem op het spoor van de SVH Meestertitel. “Ik ben leergierig en wilde ook wel het hoogst haalbare bereiken. Dan zouden we bovendien twee Meesters in één zaak hebben.” In 1994 werd Arno SVH Wijnmeester.
Ruik aan je schoenen
Rond de eeuwwisseling had Arno een paar jaar een wijnwinkel. Ook werd hij wijndocent aan de Rooi Pannen. Hij keerde terug naar de horeca, totdat hij in 2011 wijnimporteur en wijnadviseur werd bij Prowines. Er valt ook een educatiecentrum onder waar Arno onder meer wijncursussen geeft. “Ik vertel de cursisten altijd over mijn titel als inspiratie voor wie zich verder in het vak wil verdiepen. Ik raad ze aan overal aan te ruiken, zelfs aan het leer van hun schoenen. Zodat ze bewust geuren, smaken en aroma’s leren kennen en herkennen. Ruik en proef bewust, zeg ik altijd, zodat je mooie smaakcombinaties kunt maken.”
"Ruik en proef bewust, zodat je mooie smaakcombinaties kunt maken"
"Ruik en proef bewust, zodat je mooie smaakcombinaties kunt maken"
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(1994)