De fascinatie voor zijn vak ontstond toen Arjan Speelman SVH Meesterkok Cas Spijkers op tv zag en zijn kookboeken las. Dit was het begin van zijn droom: ooit SVH Meesterkok worden. Van huis uit had hij al aandacht voor eten meegekregen. Arjan volgde koksopleidingen op de Vakschool Wageningen en het ROC. Bij zijn eerste leerbedrijf ’t Kalkoentje vond hij in Nico Klaver meteen een goede leermeester. Die stuurde hem daarna door naar De Hoefslag van SVH Meesterkok André van Doorn.
Culinaire hotspot
Na zijn opleiding was Arjan onder meer 1,5 jaar bij Merlet werkzaam, waarna hij in 2003 junior souschef werd bij Ciel Bleu van Hotel Okura Amsterdam. Hier werkte en werkt hij samen met verschillende SVH Meesters. Al snel groeide Ciel Bleu dan ook uit tot een culinaire hotspot, en dat werd bekroond met twee Michelinsterren. Arjan klom zelf op naar executive chef.
Doel voor ogen
Arjan is betrokken bij Bocuse d’Or als bestuurslid en coach. Coach is hij ook voor zijn keukenbrigade met onder meer koks van de Sterklas en de Cas Spijkers Academie. Hij staat midden tussen ze om het vak te delen, leading by example noemt hij dat. Want dat is hoe deze nieuwe generatie begeleid wil worden naar de culinaire top. Arjan behaalde zelf het allerhoogste toen hij in 2025 SVH Meesterkok werd. “Daarmee laat ik zien wat je kunt bereiken en hoe mooi het vak is. De nieuwe generatie geef ik altijd mee een doel voor ogen te hebben, maar tegelijkertijd rustig aan te doen. Het hoeft niet in een rechte lijn naar de top, je mag best bochtjes maken. Zo zorg je ervoor dat je genoeg bagage hebt en het vak leuk blijft vinden.”