Anjo de Bont
Actief in de horeca
Biografie
Op de middelbare school koos Anjo de Bont de richting consumptieve technieken. Daarna besloot ze het horecavak in de praktijk te gaan leren. Bij verschillende leerbedrijven deed ze ervaring op in de keuken en bediening. Het leuke contact met gasten gaf de doorslag om in de bediening verder te gaan.
In de tijd dat Anjo bij restaurant De Zwethheul in de bediening werkte, volgde ze de vinologenopleiding. Want van wijn en wijn-spijscombinaties wilde ze steeds meer weten. Een SVH Wijnmeester motiveerde haar om daarna ook voor de titel SVH Wijnmeester op te gaan.
Liever geen Michelinster
Samen met haar man Hans de Bont begon ze in 1996 restaurant de Moerbei. Ze hadden allebei bij zaken gewerkt met een of twee Michelinsterren. Die stress wilden ze niet meer, dus een ster voor hun eigen zaak hadden ze niet in gedachten. Maar de Michelinster kwam er toch! “Blijkbaar zit het Michelinster-gebeuren in ons bloed”, vertelt Anjo. 95% van de gasten van De Moerbei kiest voor het wijnarrangement, wat genoeg zegt over haar vakmanschap.
Pareltjes kietelen
Anjo heeft veel leerlingen en medewerkers opgeleid en warm gemaakt om voor het vak te kiezen. En ze doet dat nog steeds. Ze is ook examinator bij de Alliance Academy en commissielid tijdens de Meesterproef. “Als ik pareltjes herken onder de jongere generatie, ‘kietel’ ik ze om verder in het vak te gaan. En uiteindelijk ook voor de Meestertitel op te gaan. Samen moeten we ons prachtige vak aantrekkelijker en sexyer maken.”
Per 1 augustus 2024 hebben Anjo en Hans de zaak overgedragen aan chef-kok Michael Corpel en gastheer Frank de Haas. Anjo blijft werkzaam als gastvrouw en blijft ook op de achtergrond nog betrokken bij De Moerbei.
“Samen moeten we het vak aantrekkelijker en sexyer maken”
“Samen moeten we het vak aantrekkelijker en sexyer maken”
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(1994)