Alfred van der Toolen
Actief in de horeca
Biografie
Toen hij jong was wilde Alfred van der Toolen liever met zijn handen wat bereiken dan de hele dag in de boeken zitten. Met het diploma Zelfstandig werkend gastheer op zak, leerde hij het vak dan ook vooral op de werkvloer. Vijfsterrenhotels als Hotel Des Indes, het Kurhaus en het Conservatorium hotel noemt hij ankers. Want met name bij deze hotels heeft hij zich het vak eigen gemaakt. Ook ontwikkelde Alfred zich verder door veel zelfstudie en vakopleidingen, waaronder die van Peter Klosse.
Broer Eduard ook SVH Meestergastheer
Zijn broer SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen is een groot voorbeeld voor hem. “We zijn allebei van jongs af aan met het vak bezig. Onze moeder was kantinejuf, dus ook in de gastvrijheid werkzaam. Eduard werd in 1996 al SVH Meestergastheer. Hij motiveerde me om die titel ook te halen. Het is een kroon op je werk. Het brengt je ook veel zoals respect en waardering. Het komt nu minder voor, maar leerlingen en medewerkers komen soms naar me toe, omdat ik de titel heb. U hebt zoveel ervaring, zeggen ze dan, fijn dat u me begeleidt.”
Monden vallen open
“Zoals mijn broer een inspirator voor mij was en is, zo wil ik leerlingen en medewerkers inspireren en begeleiden. Ik deel graag mijn vakkennis en hoop dat anderen ook verder in het vak gaan. Ik draag het vak ook uit op beurzen en evenementen. Verder geef ik praktijklessen op het mbo. Als ik dan uitleg wat je allemaal moet doorlopen om de titel te halen, zie ik hun monden openvallen.”
“Leerlingen en medewerkers willen dat ik ze begeleid, omdat ik de titel heb”
“Leerlingen en medewerkers willen dat ik ze begeleid, omdat ik de titel heb”
Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(2004)
Bedrijf
Rotterdam
Zuid-Holland
Nederland