Alain Alders
Actief in de horeca
Biografie
Alain Alders droomde er als jongetje van met zijn handen houten meubels te maken. Met zijn handen werken werd het, maar dan als kok. Zijn leerbedrijven waren al van een hoog niveau, zoals Dikker & Thijs en het Amstel Hotel. Na de militaire dienst deed hij ervaring op bij De Hoefslag, De Kersentuin en Corona. “Overal leer je wat anders. Het is goed voor je ontwikkeling om als je jong bent nooit lang ergens te blijven. Ambitieuze jonge koks raad ik aan ook ervaring op te doen in het buitenland. Maar vooral: blijf jezelf, word geen kopieermachine. En zorg dat je gezond eet en leeft.”
Vele deuren geopend
Tijdens een wandeling stuitte Alain in jaren 90 op Landgoed Duin en Kruidberg, op een conferentieoord van ABN AMRO. Hij zag meteen de potentie. Van een oord waar de weekenden niks te doen was, maakte Alain het tot een bruisend geheel met drie fysieke keukens. Restaurant De Vrienden van Jacob kookte hij in 2006 naar een Michelinster. In hetzelfde jaar werd hij ook SVH Meesterkok. “Ik wilde alles beheersen in mijn vak. De combinatie van de Meestertitel en een Michelinster heeft vele deuren op culinair gebied voor me geopend, ook in het buitenland.”
Gouden kooi
In de coronaperiode kwam Alain zijn gouden kooi uit, zoals hij het noemt. Hij werd zzp’er: coach, concept-chef, trainer en private chef. En trad toe tot het bestuur van Bocuse d’Or Nederland. Hoewel hij dacht nooit meer voor een werkgever te werken, kreeg hij in 2022 een aanbieding waar hij geen nee tegen kon zeggen. Hij werd F&B manager van The Duke Golf in Nistelrode met de opdracht het uit te breiden. Met als voorbeeld De Vrienden van Jacob en The Charles.
“Het is goed voor je ontwikkeling om nooit lang ergens te blijven”
“Het is goed voor je ontwikkeling om nooit lang ergens te blijven”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2006)
Bedrijf
Nistelrode
Noord-Brabant
Nederland
Vermeldingen
Gault & Millau
14 punten