Ailko Faber
Actief in het onderwijs
Biografie
Vanaf zijn jeugdjaren houdt Ailko Faber zich al bezig met eten en drinken. “Ik ben geboren voor de horeca,” aldus Ailko. Tijdens zijn opleiding viel hij op in de bediening. Hoewel hij eerst bakker wilde worden, kreeg dat door zijn bedieningstalent een andere wending. Hij liep stage in het Sonesta hotel tijdens de kroning van prinses Beatrix en bij Les Quatre Canetons van wijlen SVH Meesterkok Wynand Vogel. Daar werd Ailko in 1993 mede-eigenaar. In 1999 begon hij een horeca-adviesbureau. Nu brengt hij zijn kennis van en liefde voor het vak over op de nieuwe generaties als vakdocent gastheerschap aan het ROC Landstede in Zwolle.
Alleen voor de besten
Tijdens zijn jarenlange samenwerking met Wynand Vogel kwam Ailko in aanraking met wedstrijden. Er gold dat alleen de besten eraan mee mochten doen. Ailko nam deel aan wijnwedstrijden, schreef over wijn in Het Parool en wilde ook de top halen met de SVH Meestergastheertitel. Die haalde hij in 1999.
Sta stevig in je schoenen
Ailko draagt zijn SVH Meestertitel in het onderwijs dagelijks uit. “Ik probeer mijn studenten het enthousiasme mee te geven dat dit een waanzinnig mooi vak is waar je gelukkig van kunt worden. Gastheerschap is gekaapt door veel bedrijven en hierdoor hebben we een belangrijke positie verloren. Wij kunnen alleen overleven als we krachtig blijven in onze basis en het kennisniveau hoog houden. Kennis, kennis en nog eens kennis. Je weet nooit genoeg in ons vak. Sta stevig in je schoenen, geef ik nieuwe Meesters mee. Laat je niet door moderniteiten ompraten, omdat het beter dan wel anders zou zijn. Niet elke verandering is een verbetering. Stay strong. Stand tall. Het is nodig om voor te vechten.”
“Kennis, kennis en nog eens kennis. Je weet nooit genoeg in ons vak”
“Kennis, kennis en nog eens kennis. Je weet nooit genoeg in ons vak”
Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(1999)
Bedrijf
Zwolle
Overijssel
Nederland