A.J. Oonk †
In memoriam
Biografie
Jan Oonk maakte rond zijn vijftiende kennis met de professionele keuken. Hij kon thuis kiezen: boer of kok. Zijn passie lag toen al in de keuken. Dus verlaat hij het nest in de Achterhoek voor de culinaire wereld. Ervaring deed hij op bij de Witte in Amersfoort, ook verbleef hij een jaar in Zwitserland en werkte bij Wientjes in Zwolle. Hij deed mee aan het internationale culinaire kookfestijn in Frankfurt, de IKA in 1980. Ook was hij zeer actief bij de afdeling Twente van de NCCK.
Hij trok met zijn gezin naar Holten, om van ’t Lösse Hoes op de Holterberg een top restaurant te maken. In die tijd behaalde hij ook de felbegeerde titel SVH Meesterkok. Hij behoorde daarbij tot een van de eerste koks die deze titel mochten dragen. Trots was hij toen hij de medaille van niemand minder dan Prins Claus kreeg omgehangen.
Vervolgens heeft hij nog diverse restaurants naar een hoger plan gebracht met zijn kooktalenten. Waaronder de Matanze in Twello, ’t Hoekhuys in Deventer en heeft hij jaren lang les gegeven aan koks in opleiding. Een echt kooktalent dat de puurheid van de producten tot zijn recht laat komen met de daarbij behorende organisatie van de keuken. Hij bracht dit met veel passie en energie over op de jongere generatie.
Na ruim 40 jaar in het vak ging hij met pensioen. Hij kon het koken niet laten, stond het liefst iedere dag nog in de keuken. Jan Oonk, een man die van zijn liefde echt zijn vak heeft gemaakt. “ik vind koken fantastisch!” In november 2009 is Jan overleden.
"Koken is geen kunst, maar lekker koken, dàt is een kunst. "
"Koken is geen kunst, maar lekker koken, dàt is een kunst. "
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1981)