Jonnie en Thérèse Boer inaugureren Erik de Mönnink als SVH Meesterkok

21 januari, 2013

Jonnie en Thérèse Boer inaugureren Erik de Mönnink als SVH Meesterkok

Erik de Mönnink van restaurant De Swarte Ruijter in Holten is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Oktober 2012 legde De Mönnink met succes zijn Meesterproef af onder toeziend oog van secretaris Meestertitels Carsten Klint en SVH Meesterkoks Marc van Gulick (General Manager van Bilderberg Landgoed Lauswolt) en Onno Kokmeijer (Executive Chef van Ciel Bleu Restaurant in Hotel Okura Amsterdam). Speciaal ter gelegenheid van de eerste inauguratie in 2013 van een SVH Meesterkok, reikten Jonnie (SVH Meesterkok) en Thérèse (SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw) Boer de officiële versierselen uit. De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca.

Cas Spijkers
In het dossier van Erik de Mönnink, dat hij voorafgaand aan de toelating van de Meesterproef moest inleveren, zaten onder andere drie persoonlijke aanbevelingsbrieven van SVH Meesterkoks. Jelle Wagenaar (chef-kok en mede-eigenaar van Het Seminar in Zenderen), Raymond Prinsen (patron-cuisinier van De Stenen Tafel in Borculo) en de in oktober 2011 overleden kooklegende, Cas Spijkers (eigenaar van Métier de Cas en Grootmeester van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks). Spijkers kwam in het verleden vanwege werkzaamheden voor zijn culinaire academie in Twente, geregeld als gast bij De Swarte Ruijter in Holten. Spijkers schrijft in zijn persoonlijke brief: “Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn gebleven. Zijn huidige kookstijl spreekt mij bijzonder aan, met veel oog voor details en streekgebonden producten. De smaak is top. Kortom een prima prijs kwaliteit verhouding. Deze aimabele vakman zou voor mij een uitstekende aanwinst voor de titel SVH Meesterkok zijn. Een waardevolle collega met een voorbeeldfunctie voor onze titel. Ik wil hem graag van harte bij u aanbevelen”.

Curriculum Vitae
Erik de Mönninks Curriculum Vitae laat duidelijk zien dat hij voor het hoogst haalbare is gegaan. Restaurants zoals De Wanne (Hotel de Wiemsel) in Ootmarsum en De Swaen in Oisterwijk prijken op zijn CV, maar ook alle denkbare gespecialiseerde horecaopleidingen heeft hij met succes afgerond op weg naar de titel SVH Meesterkok. In 2004 trad De Mönnink in dienst bij De Swarte Ruijter en is sinds 2006 samen met zijn vrouw Esther eigenaar. De Swarte Ruijter is lid van het culinaire samenwerkingsverband Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland (JRE) en kent goede noteringen in de restaurantgidsen. Opgenomen in Grootspraak met het cijfer 7, op plaats 88 in de Top100 van Lekker, een notering van 16/20 punten in GaultMillau en Michelin bekroonde de zaak in 2013 wederom met een Bib Gourmand (verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs < 35 euro). Inauguratie
Tijdens de druk bezochte inauguratie tekenden Onno Kokmeijer en Carsten Klint met Erik de Mönnink zijn diploma SVH Meesterkok. Klint legde aan de aanwezigen het verloop van de Meesterproef uit, welke uit drie dagdelen bestond en waarbij De Mönnink als kandidaat op meer dan honderd verschillende punten werd beoordeeld. Jonnie en Thérèse Boer reikten daarop de officiële versierselen uit aan De Mönnink. Zij vertelden trots te zijn de inauguratie te mogen verrichten en graag met hun gezin gast zijn in De Swarte Ruijter. “Inaugureren doen wij eigenlijk nooit en is uitzonderlijk, maar we maken voor Erik graag tijd vrij na een drukke lunch en voor het diner bij ons op de zaak. Ongelofelijk belangrijk dat er weer een SVH Meesterkok bij is met de juiste uitstraling en vakbekwaamheid om ons mooie vak over te dragen aan de nieuwe generatie koks. Daarnaast ben je ook nog een sympathieke vent!”, aldus Jonnie Boer.