Inschrijving geopend Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024

17 januari, 2024

NHGP 2023 Top 3

De 23ste editie van de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs gaat van start. Ben jij hét horecatalent van Nederland op het gebied van gastheerschap? Zit het gastronomisch in de watten leggen van gasten en het verlenen van topservice in jouw bloed? Ben je tussen de 20 en 26 jaar? Schijf je dan uiterlijk 31 maart 2024 in!

Binnen de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) werken belangrijke culinaire spelers samen om gastheerschap in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Gastheerschap is een vak en de zwarte brigade is dan ook een zeer belangrijke factor in de beleving en in het slagen van een culinaire avond. De NHGP is een wedstrijd waarbij je als deelnemer veel ervaring opdoet, vakgenoten leert kennen en je eigen skills kunt testen. Winnaar van de editie 2023 was Marèl Disselhorst van restaurant YANO in Rotterdam. Zij kreeg haar prijs voor de beste jonge gastvrouw van Nederland uitgereikt tijdens de feestelijke lancering van restaurantgids Lekker500 in Capital C, Amsterdam, die gepresenteerd werd door Winston Gerschtanowitz.

Wedstrijdvoorwaarden
Vereiste voor deelname is een leeftijd tussen de 20 en 26 jaar per 31 maart 2024. Daarnaast moet de kandidaat minimaal 4 dagen per week werkzaam zijn als gastvrouw of gastheer in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Lekker500, Michelin of Gault&Millau, of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging. De volledige wedstrijdvoorwaarden en inschrijfinformatie zijn te vinden op de website van mediapartner Lekker. Inschrijven is mogelijk tot en met 31 maart 2024.
De NHGP wordt georganiseerd door de stichting G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken met als doel een podium te creëren voor jonge talenten. De G4 leveren ook een wild card-kandidaat.

Drie wedstrijdonderdelen
De technische invulling en verantwoording van de NHGP is in handen van juryvoorzitter Edwin Raben, voormalig topsommelier en met Edwines.com actief met onder meer consultancy en een wijnschool. De wedstrijd start met een theorieronde op 15 april 2024. De 6 beste deelnemers van de theoriedag gaan samen met de 4 wildcardhouders door naar de praktijkronde op 23 september 2024. Deze 10 zullen tevens door de vakjury bezocht worden op het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is, waar de kandidaat tijdens een lunch of diner de rol van gastvrouw of gastheer vervult. De theorie- en praktijkronden worden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. Astrid Schreuders verzorgt op beide dagen de kandidatenbegeleiding.

Beoordeling door de top van de gastronomie
De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie waaronder de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van NHGP Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben. Verder zitten de voorzitters van de G4 in de jury: Bob Bron namens Alliance Gastronomique (tevens voorzitter G4), Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants.
Daarnaast maken oud-winnaars Marèl Disselhorst (2023), Teide Schepers (2022), Max Oude Veldhuis (2021), Anne Marie Nijhoff (2020) en Tim Wellenberg (2019) deel uit van de jury, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van Stichting Samenwerking G4 Lex Gasseling.

Prijzenpakket
De winnaar wordt op 4 november 2024 bekendgemaakt tijdens de lancering van de nieuwe editie van Lekker500 en gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.250 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.
De finalist die tijdens de praktijkronde de beste Hennessy Cognac-cocktail maakt, krijgt een WSET Spirits-cursus aangeboden door Edwines School.

Over de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna, House of Caviar, Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nespresso verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Over Hennessy
Familiebedrijf Hennessy werd in 1765 opgericht door Richard Hennessy en wordt momenteel gerund door de achtste generatie. Het merk, dat zich in 1987 aansloot bij LVMH, het grootste luxe conglomeraat ter wereld, is de meest verkochte cognac ter wereld. De veelzijdige drank wordt zowel in het clubleven als op chique sociëteiten geschonken, van New York tot Tokyo en van Oslo tot Kaapstad. Hennessy heeft een sterke connectie met muziek en kunst en werkt samen met toonaangevende artiesten als The Roots, Nas, Futura en Tom Dixon. Achter elke fles cognac gaat een wereld aan vakmanschap en precisie schuil. De unieke schat aan kennis die terugvoert tot de 18e eeuw, de uitzonderlijke selectie en het vervolmaakte rijpings- en blendingproces staan garant voor de beste cognac tot de laatste druppel.

Volg de NHGP op Instagram, Facebook en via Lekker.nl/NHGP.

Beeld: The Click Company