Horecavabezoekers krijgen kijkje in de keuken van Meesterkoks

9 januari, 2013

Horecavabezoekers krijgen kijkje in de keuken van Meesterkoks

Op de derde dag van de Horecava deelden SVH Meesterkok Luc Kusters (Bolenius) en de Franse Meesterkok Christian Le Squer (Ledoyen ***) de Horecavabezoekers hun keukengeheimen op het XpertPLaza van de Horecava

Risotto van bloemkool met ricotta en kaviaar, dat was het gerecht van SVH Meesterkok Luc Kusters tijdens de derde dag van de Horecava. “De meeste smaak van de bloemkool zit in de steel, die moet je dus gebruiken!” Hoe Kusters de kwaliteit van zijn ingrediënten bewaakt? “Ik maak gebruik van producten uit mijn eigen moestuin. Door bijvoorbeeld venkel zelf te verbouwen, creëer je een smaak die zoeter is dan je zou verwachten.” Kusters deelde niet alleen zijn keukengeheimen met het publiek. De kok blijkt ook een bijzondere hobby te hebben. “Ik spaar kaviaarblikken. Ik heb er inmiddels een stuk of 60.” De Franse Meesterkok Christian Le Squer wist het publiek te verrassen met een typisch Frans gerecht: zwezerik. “Dit gerecht staat al 13 jaar op onze kaart. Een standaard onderdeel van ons gastronomisch menu. Hoewel niet alle mensen van zwezerik houden komen mensen speciaal naar ons restaurant voor dit gerecht.” Dan met een knipoog: “zoals ik de zwezerik maak is hij heerlijk!”

Vakbekwaamheid vergroten
Franse en Nederlandse Meesterkoks zetten zich samen met SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) in om de vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca te vergroten. Zij zijn de aangewezen professionals om te inspireren en te overtuigen dat vakmanschap loont. In de branche is nog steeds sprake van een hoge in- en uitstroom en is slechts 30% van de medewerkers geschoold voor een horecaberoep. SVH Meesters, in het bezit van de hoogste graad van vakbekwaamheid, vervullen een belangrijke ambassadeursrol in de horeca. Zij motiveren medewerkers en leerlingen om zich te ontwikkelen in hun beroep door kennis te delen en vergroten hiermee de beroepstrots.

SVH
SVH staat voor het bevorderen van de professionaliteit in de horeca. De organisatie positioneert zich op de vakbekwaamheid als onlosmakelijk onderdeel van een professionele sector. Daartoe biedt SVH ondernemers en werknemers oplossingen op het gebied van werken en leren in de horeca. Daarnaast voert SVH campagnes die bijdragen aan het versterken van de aantrekkingskracht van de horeca voor potentiële werknemers, en die de beroepstrots vergroten en medewerkers blijvend verbinden aan de horeca.

XpertPlaza Horecava 2013
De Horecava is het nationale platform voor professionals in de foodservice-industrie. Het XpertPlaza is de plek waar ondernemers en medewerkers expertise en inspiratie opdoen op het gebied van vakmanschap, veiligheid en ondernemerschap in de horeca. Op het XpertPlaza in hal 9 staan de samenwerkende partners zoals het bedrijfschap Horeca en Catering, FNV Horeca, Horecava, Kenwerk, het Koksgilde, Koninklijke Horeca Nederland, het Pensioenfonds Horeca & Catering , SVH en Stichting Voorlichting Leerlingen bijeen. Vanuit een nieuw concept en met spraakmakende onderwerpen worden bezoekers geïnformeerd en vooral ook geïnspireerd. Het XpertPlaza heeft een ware ‘festival setting’, inclusief theatertenten, een fonteinbar, diverse podia en knusse zitjes.