De Gieser Wildeman enige restaurant in Nederland met twee actieve SVH Meesterkoks

30 mei, 2013

De Gieser Wildeman enige restaurant in Nederland met twee actieve SVH Meesterkoks

Niels van den Berg van restaurant De Gieser Wildeman * in Noordeloos is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Niels heeft de afgelopen jaren toegewerkt naar deze hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Het restaurant heeft nu een unieke positie: Met het behalen van de Meestertitel komt het aantal SVH Meesterkoks in De Gieser Wildeman op twee: ook (mede)eigenaar René Tichelaar heeft deze titel. De Gieser Wildeman is momenteel het enige restaurant in Nederland waar twee SVH Meesterkoks actief in de keuken staan. In het verleden was dit onder andere bij De Librije *** en Parkheuvel ** ook het geval.

Drie Meesters
Naast Niels en René is ook Danny Dwarswaard, mede-eigenaar van De Gieser Wildeman, in het bezit van de titel SVH Wijnmeester. Ook met drie verschillende houders van de SVH Meestertitel heeft het restaurant een unieke positie. De Gieser Wildeman is lid van het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa, Alliance Gastronomique. Het restaurant is sinds 2006 onderscheiden met een Michelin-ster, opgenomen in LEKKER op plaats 88 van de beste 500 restaurants in Nederland en door restaurantgids GaultMillau beoordeeld met 15/20 punten.

Meesterproef
Niels werd tijdens zijn Meesterproef beoordeeld door de Commissie Meesterproef SVH Meesterkok bestaande uit SVH Meesterkoks Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel in Rotterdam) en Lucas Rive (Restaurant Lucas Rive in Hoorn) en Carsten Klint (secretaris Meestertitels). De Commissie was onder de indruk van de rust die Niels uitstraalt op zijn brigade als keukenchef en van zijn organisatie.

De tarbot van de gril met witte asperge, courget gevuld met venkel, eendenconfit en sinaasappel, een van de 17 (!) meesterlijke gerechten die tijdens de lunch en het diner werden geserveerd, was volgende de Commissie het hoogtepunt: “een subliem gerecht, met zoet en zuur en een pepertje. De tarbot was perfect gegaard”. Mede-eigenaar en SVH Meesterkok René Tichelaar mocht conform het reglement gedurende de Meesterproef niet aanwezig zijn in het restaurant en moest tot middernacht in spanning afwachten op het eindresultaat van Niels.

Inauguratie
Tijdens een druk bezochte inauguratie kreeg Niels de officiële versierselen uitgereikt door SVH Meesterkok en zijn werkgever René Tichelaar. Een bijzonder moment voor Niels waar hij de afgelopen jaren hard naar heeft toegewerkt. “Een droom die uitkomt. In de horeca is de Meestertitel het hoogst haalbare dat je als vakman kunt bereiken. De Meestertitels geven de horeca een professioneel aanzien. Titeldragers zijn voorbeelden en inspiratoren voor de eigen branche, onze gasten en werknemers van de toekomst. Ik zie er naar uit, door eigen inspanningen, hier een zichtbare bijdrage aan te leveren”, aldus Niels.