Chef van het Jaar Paul van de Bunt geïnaugureerd als SVH Meesterkok

23 november, 2012

Chef van het Jaar Paul van de Bunt geïnaugureerd als SVH Meesterkok

Paul van de Bunt, eigenaar en chef-kok van restaurant De Leuf in Ubachsberg is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Begin september legde Van de Bunt met succes zijn Meesterproef af onder toeziend oog van secretaris SVH Meestertitels Carsten Klint en SVH Meesterkoks André van Doorn en Cees Helder. Onlangs werd Van de Bunt onderscheiden als Chef van het Jaar door restaurantgids GaultMillau. Van de Bunt is de vierde chef-kok dit jaar die de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca heeft behaald. Met Van de Bunt telt Limburg totaal veertien chef-koks die in het bezit zijn van de titel SVH Meesterkok.

Opdracht
Van de Bunt was tijdens de zeer druk bezochte inauguratie beduusd en moest wennen aan het feit dat hij de titel SVH Meesterkok heeft behaald. Het behalen van een diploma of oorkonde heeft hij altijd gezien als grote blijk van erkenning na het leveren van een prestatie. “Heel even vroeg ik mij af, Paul waar ben je aan begonnen? Op jouw leeftijd (59) met een goed lopend restaurant, onderscheiden met twee sterren door Michelin, de publicatie van het boek Reis naar de Sterren en in de eerste plaats een prachtig gezin. Ik zie het behalen van de titel SVH Meesterkok dan ook als een opdracht. Het koksvak is een ambacht. Zo’n mooi ambacht dat je als kok verplicht bent om je kennis door te geven aan anderen.”

Culinair walhalla
Van de Bunt vertrok in 1988 uit Haarlem om zich te vestigen in Limburg, volgens Van de Bunt het walhalla van de Nederlandse gastronomie. In een straal van 15 kilometer rond Ubachsberg bevonden zich restaurants met maar liefst acht Michelin-sterren, met het voormalige Prinses Juliana als grootste inspiratiebron voor hem. Niet voor niets had Van de Bunt voormalig eigenaar Paul Stevens gevraagd hem de officiële versierselen uit te reiken die bij de titel horen.
Stevens: “Destijds waren wij Limburgers verbaasd over wat die Hollander hier toch kwam doen. Je nam een gok die, zoals we nu weten, zeer goed heeft uitgepakt. Voor mij was al snel duidelijk dat je een gedreven man bent met een doel: de top bereiken! Niet schromend voor het harde werken, vanaf de start van je carrière heb je laten zien dat je naast vakmanschap, ook over de creativiteit, discipline en goed ondernemerschap beschikt die nodig zijn om de top te bereiken en om aan de top te blijven.”

Limburg neemt nog steeds in de Nederlandse gastronomie die belangrijke plek in met onder andere SVH Meesterkoks, zoals Andy Brouwers (Kasteel Terworm), René Brienen (Brienen aan de Maas *), Jan Marrees (Bretelli *), Otto Nijenhuis (St. Gerlach), Paul Pollux (Aubergine *), Margo Reuten (Da Vinci **) Hans Snijders (Château Neercanne *) Eric Swaghoven (Valuas *), Hans van Wolde (Beluga **) en Toine Hermsen (*) met zijn gelijknamige restaurant.

Twee keer ‘Meesterproef’
In september 2012 werd de Meesterproef SVH Meesterkok voor Paul van de Bunt afgenomen door secretaris SVH Meestertitels Carsten Klint en SVH Meesterkoks André van Doorn en Cees Helder. Zij waren onder de indruk van de combinaties van de ingrediënten en samenstelling in de gerechten: “Puur, herkenbaar, alles in balans en hoog op smaak. kort samengevat: eenheid”, aldus Cees Helder.

Saillant detail is dat op de dag van de Meesterproef tevens Jan van Lissum, hoofdinspecteur van GaultMillau, in Alliance Gastronomique restaurant De Leuf de lunch gebruikte. Van de Bunt deed als het ware die dag twee keer examen, dat naast de titel SVH Meesterkok, hoogst waarschijnlijk ook resulteerde in de onderscheiding Chef van het Jaar.