Arjan Speelman geïnaugureerd als 154e SVH Meesterkok van Nederland

1 september, 2025

SVH Meesterkok Arjan Speelman bij Ciel Bleu

Zondag 31 augustus is Arjan Speelman (47), Executive Chef van het tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam, officieel geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Met deze titel mag hij zich de 154e Meesterkok van Nederland noemen – een bekroning op zijn jarenlange toewijding aan het culinaire vak.

De inauguratie vond plaats in Ciel Bleu, waar Arjan al sinds 2003 werkzaam is en inmiddels leiding geeft aan een brigade van jonge talenten. In het bijzijn van familie, vrienden, collega’s en vakgenoten werd hij door verschillende mensen toegesproken. Namens de commissie Meesterproef was dat SVH Meesterkok Erik van Loo, die eerder dit jaar de Meesterproef van Arjan afnam samen met de andere commissieleden. Ook Michiel Poelfsema (general manager van Hotel Okura) en Ricardo Eshuis (directeur van SVH) spraken Arjan toe tijdens deze feestelijke middag.

Een bijzonder moment was de overhandiging van het officiële SVH Meesterlint door Nico Klaver, eigenaar van restaurant ’t Kalkoentje* in Rhenen en Arjans eerste leermeester. In zijn speech benoemde Nico dat hij de vriendschap met Arjan die is ontstaan vanuit de jarenlange samenwerking koestert. Hij voegde hieraan toe dat de leermeester nu ook leerling is geworden. “De encyclopedie die Arjan heet, is voor mij een enorme vraagbaak.”

Meesterproef: vakmanschap op topniveau
In mei dit jaar slaagde Arjan voor zijn Meesterproef, die werd afgenomen door SVH Meesterkoks Erik van Loo en Dick Middelweerd, en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Speciaal voor deze gelegenheid opende Ciel Bleu toen haar deuren voor de lunch. De commissie was unaniem lovend: “Arjan heeft ons met zijn loepzuivere keuken meer dan overtuigd van zijn Meesterschap. Alles was Meesterlijk, van de vaktechniek tot de gastbeleving.”

Een droom die werkelijkheid werd
Arjans fascinatie voor het vak begon toen hij SVH Meesterkok Cas Spijkers op televisie zag. Sindsdien werkte hij met SVH Meesters om het ambacht te leren en zich te ontwikkelen. Zijn carrière bracht hem via restaurant Merlet en De Hoefslag naar Ciel Bleu, waar hij opklom tot Executive Chef. Daarnaast is hij actief als bestuurslid en coach bij Bocuse d’Or en begeleidt hij jonge koks van onder andere de Sterklas en Cas Spijkers Academie.

“Ik wil mijn titel met trots dragen en het ambacht hooghouden,” zei Arjan tijdens zijn inauguratie. “Als Meesterkok wil ik een ambassadeur zijn voor het vak en de nieuwe generatie laten zien hoe mooi en waardevol het is. Je hoeft niet in een rechte lijn naar de top – het is juist de bagage onderweg die je een echte vakman maakt.”