In memoriam: Jonnie Boer 1965 – 2025

9 mei, 2025

Jonnie Boer

Het plotselinge overlijden van Jonnie Boer op 23 april heeft ons diep geraakt. Jonnie was niet alleen een culinaire grootheid en SVH Meesterkok, maar ook een bevlogen ondernemer en een inspirerende vakgenoot. Hij laat een onuitwisbare indruk achter. Ter nagedachtenis van Jonnie staan we in dit bericht stil bij een aantal van de vele belangrijke momenten uit zijn carrière en zijn impact op de Nederlandse gastronomie.

De Librije
Misschien wel de belangrijkste stap in Jonnies carrière was dat hij niet terugging naar Amsterdam. Daar had hij als jonge kok in 1985 al gewerkt. In die tijd gold dat je in Amsterdam moest zijn als je het vak echt wilde leren. Jonnie wilde echter geen kok zoals ieder ander worden, maar wilde bij zichzelf blijven. Hij ging terug naar restaurant De Librije in Zwolle, waar hij eerder leerling-kok was geweest. De eigenaar liet hem vrij en zo werd Jonnie als jonge twintiger al chef.

Self made chef
“Ik had in die tijd al ideeën over fermentatie, een eigen tuin en wildplukken”, zei Jonnie, die opgroeide in Giethoorn als kleinzoon van een beroepsvisser. “Ik ben een self made chef. In het begin heb ik me ontwikkeld door stages te lopen bij mensen die ik bewonderde.”
In 1993 kocht Jonnie samen met levenspartner en maître-sommelier Thérèse Boer De Librije. Binnen een jaar was er de eerste Michelinster, jaren erna gevolgd door de tweede en daarna zelfs de derde. In 2008 opende het ondernemerspaar ook een luxe boetiekhotel, Librije’s Hotel. In de jaren die volgden zouden Jonnie en Thérèse een gastronomisch imperium opbouwen dat zich uitstrekt van Nederland tot Bonaire en Curaçao.

Ambassadeur van het vak
In 1997 behaalde Jonnie de titel SVH Meesterkok, de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. In 2014, toen het Gilde van Nederlandse Meesterkoks 25 jaar bestond, werd Jonnie Boer uitgeroepen tot Honorair Meesterkok van dit Gilde. In zijn eigen woorden ‘pronkte hij niet met de titel’ maar vond hij dat SVH Meesters ‘de jonkies wel moeten enthousiasmeren om de titel te halen’.
Het inspireren van die nieuwe generatie was belangrijk voor Jonnie. In 2019 werd hij het boegbeeld van de Cas Spijkers Academie (CSA). Hij nam hiermee het stokje over van SVH Meesterkok Cees Helder. Naast kwaliteitsbewaker van de opleiding gaf Jonnie bij de Librije ook masterclasses en worskhops aan de studenten. Met het succesvol afronden van opleiding aan de CSA behalen studenten bovendien het diploma SVH Gezel Meesterkok, een titel die in 2018 is opgezet om de kloof tussen het mbo en de SVH Meestertitel te dichten.

Mentor en inspirator
Jonnie deelde graag zijn kennis en passie met de nieuwe generatie koks en moedigde hen aan om hun culinaire dromen na te jagen. Zelf zei hij hierover: “Ik wilde in mijn eigen bedrijf beoordeeld worden op wie ik was, wat ik kon en wat ik deed. Als een SVH Gezel Meesterkok in mijn bedrijf de SVH Meestertitel wil halen, begeleid ik hem graag. Ik ben boegbeeld van de Cas Spijkers Academie en daar kan ik mijn kennis delen met de nieuwe generatie.”

Een levenslange erfenis
Als erkenning van zijn buitengewone bijdragen aan de gastronomie, werd Jonnie samen met Thérèse geëerd met de film Van Kelder naar de Top, gemaakt door Gault & Millau. Deze film belicht hun reis van bescheiden begin tot culinaire grootheid en hun blijvende impact op de Nederlandse en internationale gastronomie. De film verscheen in februari dit jaar, een aantal maanden voor zijn onverwachtse overlijden.

Jonnie is niet meer onder ons, maar zijn nalatenschap leeft voort in de vele chefs die hij heeft opgeleid en de talloze gasten die hij heeft geïnspireerd. Zijn visie, creativiteit en ongeëvenaarde toewijding aan kwaliteit blijven een bron van inspiratie voor de hele horecabranche.

Rust zacht, Jonnie. Je hebt de culinaire wereld verrijkt en je erfenis zal nog vele generaties voortleven.