SVH Meesterkok Michel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk en SVH Meestergastheer Xavier Giesen van Bolenius in Amsterdam zijn tijdens de presentatie van Gault&Millau op maandag 2 november onderscheiden met belangrijke awards. Michel van der Kroft werd bekroond met de award Chef van het Jaar, terwijl Xavier Giesen met de titel Gastheer van het Jaar naar huis ging.
Gault&Millau noemt Chef van het Jaar Michel van der Kroft een ‘betrouwbare chef met een eigen gezicht’. De gids prijst zijn hoogontwikkelde eigen stijl met opvallende Portugese invloeden en het feit dat hij stabiel en trefzeker zijn eigen weg kiest, zonder zichzelf op de borst te slaan.
Naast de titel Chef van het Jaar werd ’t Nonnetje ook nog beloond met een extra punt van Gault&Millau (van 16 naar 17). Andere belangrijke stijgers zijn Bord’eau (van 17,5 naar 18,5), De Bokkedoorns, Librije’s Zusje in Amsterdam (beide van 17 naar 17,5), Lastage, Merlet, One (alle drie van 15 naar 16), Podium onder de Dom (van 14 naar 16), Blok’s Restaurant en O&O (beide van 13 naar 15). De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Ratatouille Food & Wine, Rijks en FG Food Labs (alledrie 16 punten)
Hieronder het totale overzicht van de Gault&Millau awards:
– Chef van het Jaar: Michel van der Kroft – ’t Nonnetje, Harderwijk
– Belofte van het Jaar: Leon Mazairac – Podium onder de Dom, Utrecht
– Prijs | Plezier 2016: Ratatouille Food & Wine, Haarlem
– Duurzaam Restaurant van het Jaar: Eindeloos, Leeuwarden
– Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Simon Veldman – Vermeer, Amsterdam
– Sommelier van het Jaar: Saskia Schurink – HanTing Cuisine, Den Haag
– Talentvol Sommelier van het Jaar: Erica Verweijen – Aan de Poel, Amstelveen
– Wijnkaart van het Jaar: Wereldmuseum Restaurant, Rotterdam
– Gastheer van het Jaar: Xavier Giesen – Bolenius, Amsterdam
– Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Monica Tsang – O&O, Sint Willebrord
– Beste Fromager: Ricardo van der Zwet – Allure, Rotterdam
– Hotel van het Jaar: Kasteel Engelenburg, Brummen
– Terras van het Jaar: Café-Restaurant De Plantage, Amsterdam
In de tiende editie van de Gault&Millau gids, uitgegeven door The Wine & Food Association, is onder meer te lezen dat de (bijna) voorbije crisis zijn sporen heeft nagelaten op de Nederlandse gastronomie. Een van de positieve effecten is dat de nadruk in de meeste restaurantkeukens weer ligt op ambachtelijkheid, vakmanschap en kwaliteit.