Marco Poldervaart
Actief in de horeca
Biografie
Als tiener stond Marco Poldervaart achter het fornuis van het seizoensbedrijf van zijn ouders. Dat hij kok wilde worden, stond toen al voor hem vast. Maar niet in een seizoensbedrijf dat afhankelijk is van het toerisme. De sleutel: kwaliteit. Marco werkte tijdens en na zijn koksopleiding bij verschillende zaken in Friesland. Hij liep ook korte stages in het buitenland. In 1996 nam hij het restaurant van zijn ouders over. Hij maakte het een van de beste restaurants van Friesland met een notering in de top 100 van de Lekker.
Kookwedstrijden in binnen- en buitenland
Marco nam deel aan verschillende kookwedstrijden in binnen- en buitenland. Zo won hij in 2007 de Gouden Koksmuts. 10 Jaar lang kookte hij voor het nationaal team Nederland met grote wedstrijden. Als laatste kookte Marco de finale in Lyon de Bocuse d’Or en eindigde als tiende van de wereld. Nu is hij binnen Bocuse d’Or verantwoordelijk voor de wedstrijdvoorbereiding. Verder is hij examinator en geeft hij gastlessen. Gaandeweg stelde Marco zichzelf het doel om SVH Meesterkok te worden, de titel die hij in 2011 haalde. Een jaar later opende hij restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen. Dit restaurant werd in 2020 uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020.
Stel SVH Meestertitel niet uit
“Ik heb nog altijd baat bij de kennis die ik voor de Meesterproef nodig had. Ook zeker de kennis van keuken- en personeelsmanagement, want ik leid een bedrijf van 40 medewerkers met 16 man in de keuken. Als ik nu jong zou zijn, zou ik langer in het buitenland werken en alle continenten afgaan. Ik raad het ambitieuze jonge koks aan: leer kooktechnieken in verschillende werelddelen. Daar word je sterker van. Ook zou ik ze willen meegeven, stel de SVH Meestertitel niet uit. Breng in kaart waar je over vijf jaar wil staan en doe wat je daarvoor moet doen.”
“Leer kooktechnieken in verschillende werelddelen. Daar word je sterker van”
“Leer kooktechnieken in verschillende werelddelen. Daar word je sterker van”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2011)
Vermeldingen
Gault & Millau
14 puntenLekker 500
#85