Gisteren vond bij De Librije in Zwolle een bijzondere gebeurtenis plaats: de inauguratie van Sem Beks (32) als SVH Wijnmeester. Met het behalen van deze prestigieuze titel voegt de hoofd-sommelier van het driesterrenrestaurant zich bij een select gezelschap van slechts 36 SVH Wijnmeesters in Nederland. Daarmee is De Librije het enige restaurant waar maar liefst vier SVH Meesters actief zijn. Ook Thérèse Boer, Gert Wiltvank en Nelson Tanate bezitten een Meestertitel.
Flamboyant en rijk aan kennis
De inauguratie volgde op een intensieve Meesterproef eerder dit jaar, waarin Sem zijn vakmanschap en passie voor wijn overtuigend liet zien. Hier maakte hij grote indruk met zijn wijn-spijscombinaties tijdens de á la carte lunch en het Meesterlijk diner. De commissie was het unaniem eens: “Met Sem krijgt Nederland er een enthousiaste, open en flamboyante SVH Wijnmeester met Meesterlijke kennis bij.”
Kopje afleiden uit quote
Een bijzonder moment tijdens de inauguratie was de officiële overhandiging van het SVH Meesterlint door Thérèse Boer, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastvrouw. Als inaugurator mocht zij Sem toespreken en officieel verwelkomen in het gezelschap van SVH Meesters. “Het is een enorme eer geweest om Sem te zien groeien. Van een jonge stagiair tot de Wijnmeester die hij nu is.” Sem was ontroerd door deze lovende woorden en sprak vol trots over het behalen van zijn titel. “Bijzonder om zo met vrienden en vakgenoten bij elkaar te zijn.”
Blijven investeren in vakmanschap
Sems liefde voor wijn ontstond tijdens een stage bij Château St. Gerlach en groeide uit tot een indrukwekkende carrière. Na de middelbare hotelschool ontwikkelde hij zich verder en behaalde internationale diploma’s. Hij solliciteerde bij De Librije en groeide hier door tot chef de rang. Na een korte overstap naar Joelia in Rotterdam keerde Sem in 2017 terug naar De Librije. Hier is hij sinds 2021 hoofd-sommelier. Met zijn Meestertitel wil Sem blijven investeren in vakmanschap en kennisoverdracht: “Bij De Librije tillen we elkaar naar een hoger niveau. Als Meester wil ik diezelfde inspiratie doorgeven aan de nieuwe generatie.”
