Ricardo Eshuis is sinds 2014 directeur van Stichting Vakbekwaamheid Hospitality (SVH). Met een achtergrond in het onderwijs, de horeca en de uitgeversbranche weet hij als geen ander hoe leren en praktijk samenkomen. Zijn loopbaan begon als geschiedenisdocent, maar de dynamiek van de gastvrijheidsbranche trok hem steeds weer. Hij werkte jarenlang in de horeca, als discjockey en later als barman en combineerde dit met lesgeven. Maar binnen het lesgeven miste hij de commerciële kant. En zo gebeurde het dat hij in 2001 zijn twee liefdes kon combineren: onderwijs en horeca, door het ontwikkelen van leermiddelen voor horecaopleidingen bij een Edu’Actief (nu Boom Beroepsonderwijs). In 2013 werd hij benaderd om directeur te worden van SVH, dat toen op een splitsing stond van opheffen of doorgaan.
De kracht van vakmanschap
Onder de leiding van Ricardo heeft SVH een sterke koers ingezet met een duidelijke positionering. SVH leidt niet op maar faciliteert opleiden, zowel in het regulier onderwijs als in het niet-bekostigd (particulier) onderwijs. De boegbeelden van de sector spelen daarbij een belangrijke rol. Het stimuleren van excellentie via de SVH Meestertitels is van fundamenteel belang. Ricardo gelooft in de kracht van vakmanschap en zet zich in voor een toekomstbestendige hospitality, waarin leren op de werkvloer centraal staat.
Waarde van SVH Meestertitels
Een belangrijk onderdeel van zijn visie is het versterken van vakmanschap door erkenning. De SVH Meestertitels spelen hierin een sleutelrol. Deze titels zijn het hoogste niveau van vakbekwaamheid in de horeca en vormen een bron van inspiratie voor jonge professionals. Volgens Ricardo dragen SVH Meesters niet alleen hun kennis over, maar ook hun passie en trots voor het vak. Ze zijn ambassadeurs van kwaliteit en gastvrijheid, en vormen een brug tussen generaties in de hospitality.